Μετάβαση στο περιεχόμενο

Συρία: H επικεφαλής των ανθρωπιστικών υπηρεσιών του ΟΗΕ μπήκε στην Μπάμπα Άμρ

Από Βικινέα

8 Μαρτίου 2012

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ανακοίνωσε ότι «η Επικεφαλής των Ανθρωπιστικών Υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών, Βάλερι Έιμος, μετέβη την Τετάρτη στην συνοικία Μπάμπα Αμρ, της πόλης Χομς στη Συρία, μια εβδομάδα μετά την αποχώρηση των ανταρτών από την περιοχή». Η συγκεκριμένη συνοικία ήταν υπό πολιορκία από τις κυβερνητικές δυνάμεις για ένα μήνα.

Από την Γενεύη o Εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού δήλωσε ότι «η Βάλερι Έιμος συμμετείχε σε αποστολή της Συριακής Ερυθράς Ημισελήνου, η οποία επισκέφθηκε την Μπάμπα Αμρ για 45 λεπτά. Οι περισσότεροι κάτοικοι έχουν διαφύγει σε γειτονικές περιοχές όπου τους παρέχονται τρόφιμα και φάρμακα από διασωστικές ομάδες».

Ήταν η πρώτη φορά που η Συριακή Κυβέρνηση επέτρεψε σε ξένο αξιωματούχο να επισκεφθεί την Μπάμπα Αμρ από τις αρχές Φεβρουαρίου, που ξεκίνησαν οι φονικοί βομβαρδισμοί της πόλης. Σύροι ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα και αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι «από τις επιθέσεις σκοτώθηκαν εκατοντάδες άνθρωποι και οι κάτοικοι έμειναν χωρίς τρόφιμα, νερό και φάρμακα».

Εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές αποστολές περιμένουν από την Παρασκευή να στείλουν προμήθειες στη Μπάμπα Αμρ, αλλά οι Συριακές Αρχές δεν τους επιτρέπουν την είσοδο στην πόλη, επικαλούμενες προβλήματα ασφάλειας.Πηγές