Συρία: Στοιχεία για την χρήση χημικών όπλων

Από Βικινέα

7 Μαΐου 2013

Οι ΗΠΑ έχουν επισημάνει ότι υπάρχουν στοιχεία για την χρήση χημικών όπλων στην Συρία, ωστόσο αμερικανοί αξιωματούχοι αλλά και αξιωματούχοι συμμαχικών χωρών τονίζουν ότι δεν είναι ξεκάθαρο ποια από τις δύο πλευρές τα χρησιμοποίησε και σε τι ποσότητες.

Οι Υπηρεσίες Πληροφοριών των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας έχουν αναφέρει ότι από τα στοιχεία που έχουν στη διάθεση τους προκύπτει ότι έχει γίνει χρήση της δηλητηριώδους ουσίας, Σαρίν, το οποίο είναι ένα ισχυρό χημικό αέριο που επηρεάζει το νευρικό σύστημα του ανθρώπου. Το Σαρίν, είναι 500 φορές πιο τοξικό από το κυάνιο και μπορεί να προκαλέσει τον θάνατο σε όποιον το εισπνεύσει σε λιγότερο από ένα λεπτό.

Ο αμερικανός Πρόεδρος είχε αναφέρει πέρυσι τον Αύγουστο, κατά την διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ότι η συστηματική χρήση χημικών όπλων εναντίον πολιτών στη Συρία θα αποτελούσε την «κόκκινη γραμμή» που θα άλλαζε την πολιτική μη στρατιωτικής επέμβασης των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της συριακής κρίσης. Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο κ. Ομπάμα τόνισε ότι χρειάζονται περισσότερες λεπτομέρειες για το συγκεκριμένο θέμα προκειμένου να αλλάξει η πολιτική των ΗΠΑ.

Ο Γκρέγκορι Κόμπλενζ, ειδικός σε θέματα πυρηνικών και βιοχημικών όπλων στη δεξαμενή σκέψης «Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων» (CFR), υποστηρίζει ότι οι πληροφορίες για την χρήση χημικών όπλων στη Συρία προέρχονται από δύο διαφορετικές πηγές εκ των οποίων καμία δεν παρέχει αρκετές λεπτομέρειες για το τι ακριβώς έχει συμβεί.

Όπως τονίζει «Το ένα στοιχείο είναι ένα βίντεο από μια υποτιθέμενη επίθεση με χημικά σε νοσοκομείο. Κάποια από τα συμπτώματα που εμφανίζουν τα άτομα που φαίνονται στο βίντεο αυτό μπορεί να είναι αποτέλεσμα από την χρήση αερίου Σαρίν, όμως, το πρόβλημα είναι ότι και άλλα χημικά μπορεί να προκαλέσουν τα ίδια συμπτώματα. Το βίντεο λοιπόν από μόνο του δεν παρέχει ξεκάθαρες πληροφορίες για το τι συνέβη στους ανθρώπους αυτούς».

Η άλλη πηγή πληροφοριών είναι δείγματα από ανθρώπινο ιστό και από το έδαφος της Συρίας που έχουν αναλυθεί σε εργαστήρια στις ΗΠΑ και τη Βρετανία. Ωστόσο και αυτά υποστηρίζει ο κ. Κόμπλενζ δεν είναι αξιόπιστα.

«Η προέλευση των δειγμάτων αυτών δεν είναι ξεκάθαρη. Μπορεί να μην είναι από την περιοχή που αναφέρουν μπορεί, επίσης, να έχουν αλλοιωθεί στην πορεία». Το ότι ενδεχομένως υπάρχει δείγμα του αερίου Σαρίν, στο συριακό έδαφος δεν αποδεικνύει ποιος το χρησιμοποίησε.

Ο ιατρός Ζαχέρ Σαχλούλ από το Σικάγο, ο οποίος είναι πρόεδρος της συροαμερικανικής ιατρικής ένωσης, επέστρεψε πριν από λίγες ημέρες από την Συρία όπου είχε μεταβεί για να μιλήσει με ιατρικό προσωπικό που εργάζεται στα νοσοκομεία της επαρχίας Χομς.

Όπως ο ίδιος τονίζει «Αρχικά υπήρξαν έξι ή επτά επιθέσεις που προκάλεσαν παρόμοια συμπτώματα. Οι επιθέσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο στην επαρχία Χομς. Στην συνέχεια, αναφέρθηκαν άλλα δύο περιστατικά μέσα στο Χαλέπι. Το φονικότερο περιστατικό σημειωθηκε στις 19 Μαρτίου στην περιοχή Χαν αλ Ασάλ, κατά το οποίο 40 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 300 μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία με συμπτώματα δυσλειτουργίας του νευρικού τους συστήματος. Σύμφωνα με όσα μετέφερε το ιατρικό προσωπικό στον γιατρό Σαχλούλ, «Οι ασθενείς παρουσίαζαν αναπνευστικά και νευρολογικά προβλήματα και ορισμένοι από αυτούς έπεσαν σε κώμα».

Ο Ζαχέρ Σαχλούλ, αναφέρει ότι τα συμπτώματα αυτά θα μπορούσαν να προκληθούν και από την έκθεση σε συγκεκριμένο τύπο εντομοκτόνων όμως το περίεργο στις περιπτώσεις αυτές είναι ότι «Όλα τα περιστατικά είχαν την ίδια εξέλιξη, πρώτα ακούστηκε μια έκρηξη, συνήθως μετά από εκτόξευση ρουκέτας από αεροπλάνο ή ελικόπτερο και στη συνέχεια λευκός καπνός και άνθρωποι με τα παραπάνω συμπτώματα».

Ο Τζόελ Ρούμπιν, διευθυντής του τμήματος κυβερνητικής πολιτικής στο Ινστιτούτο Πλογκσέιρς, που εδρεύει στην πόλη της Ουάσιγκτον, τονίζει ότι πριν ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση για ανάληψη δράσης από την κυβέρνηση των ΗΠΑ θα πρέπει να είναι εντελώς ξεκάθαρο τι έχει συμβεί στην Συρία.

Όπως λέει «Όλα δείχνουν έχει γίνει χρήση του αερίου Σαρίν, αλλά δεν ξέρουμε από ποιους και πως προέκυψε. Δεν ξέρουμε εάν ήταν συνειδητή απόφαση ή ατύχημα, αν ήταν μεμονωμένο περιστατικό ή έχουμε συστηματική χρήση. Κάθε μια από τις απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα θα επηρεάσει διαφορετικά τις αντιδράσεις που θα προκύψουν», τονίζει ο Τζοέλ Ρούμπιν.

Σύμφωνα με τον Τζόελ Ρούπιν αυτό που έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι πως ακριβώς θα αντιδράσουν τα υπόλοιπα δυτικά κράτη, η Κίνα και η Ρωσία στο ενδεχόμενο χρήσης χημικών όπλων στη Συρία και προσθέτει ότι όλες οι πιθανές επιλογές θα έχουν σοβαρές συνέπειες.



Πηγές