Συνομιλίες για το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη

Από Βικινέα

31 Οκτωβρίου 2011

«Θετικές, παραγωγικές και εντατικές» χαρακτήρισαν τα Ηνωμένα Έθνη τις τελευταίες συνομιλίες μεταξύ του Προέδρου της Κύπρου, Δημήτρη Χριστόφια, και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, που πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών στην έπαυλη Greentree έξω από τη Νέα Υόρκη, μια περιοχή που χρησιμοποιείται συχνά από τα Ηνωμένα Έθνη για υψηλού επιπέδου συνομιλίες.

Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ, χαρακτήρισε τις συνομιλίες «ουσιαστικές» και δήλωσε ότι «επικεντρώνονται σε τέσσερα κύρια θέματα που έχουν καθυστερήσει την εξεύρεση τελικού διακανονισμού, συμπεριλαμβανομένου του περιουσιακού, του εδαφικού, του θέματος καταμερισμού εξουσιών και του θέματος της υπηκοότητας».

Ο Αλεξάντερ Ντάουνερ δήλωσε ότι «η απομονωμένη και γαλήνια περιοχή όπου πραγματοποιούνται οι συνομιλίες επελέγη γιατί είναι πολύ πιο ευχάριστη από μια ψυχρή αίθουσα συνεδριάσεων στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη».

Ο Μπαν Κι Μούν είχε δίωρη συνάντηση με τους ηγέτες των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, τη Κυριακή το πρωί και συναντήθηκε χθες μαζί τους, το απόγευμα, επί περίπου 6 ώρες. Είναι πιθανή ενημέρωση των δημοσιογράφων από μέρους του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ την Τρίτη το πρωί, οπότε και θα δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το περιεχόμενο των συνομιλιών.Πηγές