Συνέδριο της συριακής αντιπολίτευσης στη Τουρκία

Από Βικινέα

3 Ιουνίου 2011

Προσωπικότητες της αντιπολίτευσης στη Συρία ολοκλήρωσαν διήμερο συνέδριο που πραγματοποίησαν στην Τουρκία, κάνοντας έκκληση στον Πρόεδρο Μπασάρ Αλ Άσαντ να παραιτηθεί αμέσως από την εξουσία. Οι 300 αντιφρονούντες εξέφρασαν το αίτημα τους σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν ενώ οι κυβερνητικές δυνάμεις σφυροκοπούν την πόλη Ραστάν στην κεντρική Συρία. Ακτιβιστές αναφέρουν ότι τουλάχιστον 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την Πέμπτη από τους βομβαρδισμούς των συριακών στρατιωτικών δυνάμεων.

Οι προσωπικότητες της αντιπολίτευσης που συγκεντρώθηκαν στη Τουρκία δεσμεύτηκαν να κάνουν ότι είναι δυνατόν για να ρίξουν το καθεστώς του Άσαντ και να ξεκινήσουν τη διαδικασία διενέργειας εκλογών. Ενώ πραγματοποιούνταν η συνάντηση στην Αττάλεια της Τουρκίας μια μικρή ομάδα υποστηρικτών της συριακής κυβέρνησης πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας σε μικρή απόσταση, υποσχόμενοι ότι θα παραμείνουν πιστοί στον Άσαντ.

Νωρίτερα, αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι αρκετά κτήρια στην πόλη Ράσταν έχουν καταστραφεί καθώς συνεχίζεται η επιχείρηση καταστολής από μέρους των κυβερνητικών δυνάμεων. Την Τετάρτη, οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα ανέβασαν τον αριθμό των νεκρών στην περιοχή στους 41, μεταξύ των οποίων είναι και δύο μικρά κορίτσια. Σύροι ακτιβιστές ανέφεραν ότι τουλάχιστον 25 παιδιά είναι μεταξύ των 1000 ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους συνολικά κατά την διάρκεια της εξέγερσης κατά του Προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Οι διοργανωτές των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας έχουν καλέσει σε διαδήλωση την Παρασκευή για να τιμήσουν τα παιδιά που έχασαν την ζωή τους, μεταξύ των οποίων είναι και ένα 13χρονο αγόρι το οποίο ακτιβιστές λένε ότι βασανίστηκε και δολοφονήθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας, μια κατηγορία που οι συριακές αρχές αρνούνται.Πηγές