Συλλήψεις διαδηλωτών στη Ρωσία

Από Βικινέα
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

13 Ιουνίου 2017

Ρωσικό δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης 30 ημερών στον ηγέτη της Αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβάλνι, καθώς παραβίασε κατά συρροή τον νόμο για οργάνωση και διεξαγωγή δημόσιων συγκεντρώσεων. Ο Ναβάλνι συνελήφθη χθες, πριν τη διεξαγωγή μιας αντικυβερνητικής διαδήλωσης στη Μόσχα. Σύμφωνα με εκπροσώπους του Ναβάλνι, «η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στο γραφείο του [Ναβάλνι] έχει διακοπεί».

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής μέρας, η οποία είναι ημέρα αργίας στη Ρωσία (Ημέρα της Ρωσίας), εκατοντάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους της Μόσχας και της Αγίας Πετρούπολης για να διαδηλώσουν κατά της Κυβέρνηση τους Βλαντίμιρ Πούτιν. Το Υπουργείο Εσωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας αναφέρει πως «έχει προβεί στη σύλληψη 500 διαδηλωτών στην Αγία Πετρούπολη και άλλων 150 διαδηλωτών στη Μόσχα κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων», ωστόσο, οι αντικυβερνητικές οργανώσεις δηλώνουν πως ο αριθμός των συλληφθέντων είναι πολύ μεγαλύτερος.

Από την πλευρά τους, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής έσπευσαν να καταδικάσουν τη σύλληψη διαδηλωτών στη Ρωσία. Ο Σον Σπάισερ, Εκπρόσωπος της Αμερικανικής Προεδρίας, δήλωσε πως «οι ΗΠΑ καταδικάζουν τις συλλήψεις ειρηνικών διαδηλωτών που έλαβαν χώρα στη Ρωσία. Οι συλλήψεις ειρηνικών διαδηλωτών, δημοσιογράφων και παρατηρητών ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελεί προσβολή ενάντια στον πυρήνα των δημοκρατικών αξιών. Ζητάμε από την Κυβέρνηση της Ρωσίας να προχωρήσει σ' αποφυλάκιση των συλληφθέντων».

Bookmark-new.svg
Πηγές