Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σκληρή η στάση της Τουρκίας απέναντι στη Συρία

Από Βικινέα

26 Ιουνίου 2012

Η Τουρκία σκλήρυνε τη στάση της απέναντι στη Συρία, η οποία κατέρριψε τουρκικό αναγνωριστικό αεροσκάφος τη περασμένη εβδομάδα, λέγοντας ότι «θα ζητήσει από το ΝΑΤΟ να θεωρήσει το επεισόδιο επίθεση σ' ολόκληρη τη συμμαχία».

Απεσταλμένοι του ΝΑΤΟ αναμένεται να συναντηθούν σήμερα κατόπιν αιτήματος της Αγκύρας, για να εξετάσουν την αντίδραση της συμμαχίας στην επίθεση που σημειώθηκε κοντά στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας. Ο Αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Μπουλέντ Αρίντς, δήλωσε τη Δευτέρα ότι «η Άγκυρα ζήτησε συνάντηση στα πλαίσια του Άρθρου 5 της συνθήκης του ΝΑΤΟ σύμφωνα με την οποία επίθεση σε ένα μέλος της συμμαχίας θεωρείται επίθεση σε όλες τις χώρες-μέλη».

Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση του Τουρκικού Υπουργικού Συμβουλίου, ο Μπουλέντ Αρίντς δήλωσε ότι «το διεθνές δίκαιο παρέχει στην Άγκυρα το δικαίωμα να προβεί σε αντίποινα για την εχθρική ενέργεια της Συρίας κατά του άοπλου στρατιωτικού αεροσκάφους». Αλλά πρόσθεσε ότι «η Τουρκία δεν θέλει να γίνει πόλεμος για το επεισόδιο αυτό, από το οποίο αγνοούνται 2 Τούρκοι πιλότοι».

Η Συρία απορρίπτει τις καταγγελίες της Άγκυρας και λέει ότι «το τουρκικό αεροπλάνο παραβίασε τον συριακό εναέριο χώρο».Πηγές