Σε δεύτερο γύρο προχωρούν οι εκλογές στη Κύπρο

Από Βικινέα

18 Φεβρουαρίου 2013

Τα exit poll έδιναν εκλογή Προέδρου από τον πρώτο γύρο στην Κυπριακή Δημοκρατία. Αστόχησαν, όμως, στις προβλέψεις τους και σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα της εκλογικής διαδικασίας, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης συγκέντρωσε ποσοστό 45,46% και θα αναμετρηθεί στο δεύτερο πλέον γύρο με τον υποψήφιο του ΑΚΕΛ, Σταύρο Μαλά, που κέρδισε το 26,91% των ψήφων. Τρίτος, με μικρή διαφορά από τον δεύτερο, αναδείχθηκε ο ανεξάρτητος υποψήφιος, Γιώργος Λιλλήκας με 24,93%.

Υπεύθυνη για πολλούς υπήρξε η σχετικά μεγάλη αποχή που έφθασε στο 17,6% των ψηφοφόρων στην Κύπρο, ποσοστό υψηλότερο απ’ όλες τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών, Ανδρέας Ασσιώτης, δήλωσε ότι σήμερα ψήφισε το 82,84% των ψηφοφόρων, σε σύγκριση με το 89,62% στις προεδρικές εκλογές του 2008.

Καινοτομία των φετινών εκλογών της Κύπρου ήταν τα σαράντα εκλογικά κέντρα του εξωτερικού, που λειτούργησαν για πρώτη φορά σε 26 πόλεις του εξωτερικού και στην Νέα Υόρκη. Δικαίωμα ψήφου είχαν 14.441 εκλογείς και ψήφισε το 80% των ψηφοφόρων. Οι νέοι ψηφοφόροι ήταν 22.000, ενώ ψηφίσαν και 600 Τουρκοκύπριοι.

Οι εκλογές είναι εξαιρετικά κρίσιμες, αφενός γιατί ο νέος πρόεδρος θα πρέπει να υπογράψει την δανειακή σύμβαση και αφετέρου θα πρέπει να επαναλάβει τις προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης του Kυπριακού. Κι αυτό, σε συνθήκες πολύ δύσκολες, γιατί σύμφωνα με δημοσιεύματα του ξένου τύπου, οι δανειστές θέλουν να συνδυάσουν τα δύο αυτά θέματα, αλλά και το φυσικό αέριο για να πιέσουν την Λευκωσία.

Γραπτή δήλωση με την οποία συγχαίρει τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Νίκο Αναστασιάδη, για το «εξαιρετικό αποτέλεσμα» στις Προεδρικές Εκλογές, εξέδωσε απόψε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), στις Βρυξέλλες, Βίλφριντ Μάρτενς.


Πηγές