Σήμερα διεξάγονται οι προεδρικές εκλογές στην Κύπρο

Από Βικινέα
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

17 Φεβρουαρίου 2013

Σήμερα, στην Κύπρο, διεξάγονται εκλογές για την ανάδειξη του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας για τα επόμενα πέντε έτη. Οι κάλπες άνοιξαν στις 07:00 και θα κλείσουν στις 18:00, με ενδιάμεσο διάλειμμα, το οποίο θα διαρκέσει από τις 12:00 μέχρι τις 13:00. Τα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν στις 20:30. Σε περίπτωση που κανένας από τους υποψήφιους δεν καταφέρει να λάβει το 50% + 1 των ψηφών, θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος στις 24 Φεβρουαρίου.

Έντεκα άτομα διεκδικούν τη θέση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, δύο από τους οποίους είναι γυναίκες - αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία των κυπριακών προεδρικών εκλογών. Οι έντεκα υποψήφιοι είναι οι εξής:

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, κύριο φαβορί των εκλογών είναι ο Νίκος Αναστασιάδης (περίπου 40% των ψηφών), ενώ μάχη για τη δεύτερη θέση και την πιθανότητα διεκδίκησης της προεδρείας στον δεύτερο γύρο θα δώσουν ο Σταύρος Μαλάς και ο Γιώργος Λιλλήκας (και οι δύο εμφανίζονται να έχουν ποσοστό κοντά στο 20%).

Κύριο θέμα της προεκλογικής εκστρατείας δεν αποτέλεσε το Κυπριακό πρόβλημα, όπως γινόταν στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές, αλλά η οικονομία της χώρας, η οποία βρίσκεται στα πρόθυρα υπογραφής Μνημονίου, καθώς και το φυσικό αέριο και η εκμετάλλευση του στο οικόπεδο 12.

Σύμφωνα με δημοσίευση του Φιλελεύθερου, σήμερα θα λειτουργήσουν 1.139 εκλογικά κέντρα στις ελεύθερες περιοχές για 545.491 εκλογείς- σ' αυτό τον αριθμό συμπεριλαμβάνονται 311 εγκλωβισμένοι. Όσον αφορά το εξωτερικό, εκεί θα λειτουργήσουν 40 εκλογικά κέντρα για 14.441 εκλογείς.Πηγές

Bookmark-new.svg