Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ρωσία και Τουρκία δεν κατέληξαν σε συμφωνία για Συρία

Από Βικινέα

4 Δεκεμβρίου 2012

Η Ρωσία και η Τουρκία απέτυχαν να έρθουν σε συμφωνία για το πως μπορούν να βοηθήσουν στον τερματισμό της κρίσης στη Συρία, ένα θέμα για το οποίο οι δύο χώρες διαφωνούν έντονα.

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, έχει στηρίξει τον Πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ, καθ' όλη την διάρκεια της κρίσης, μπλοκάροντας ψηφίσματα που υποστήριζαν δυτικές χώρες στα Ηνωμένα Έθνη και στα οποία καταδικαζόταν η Κυβέρνηση της Συρίας. Εν τω μεταξύ, ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πρώην σύμμαχος της Συρίας, έχει γίνει ένας από τους δριμύτερους επικριτές της Δαμασκού.

Την Δευτέρα, οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη, όπου συζήτησαν για τη Συρία και άλλα θέματα, μεταξύ των οποίων ήταν και διμερείς εμπορικές σχέσεις, καθώς και το αίτημα της Τουρκίας για την ανάπτυξη νατοϊκών πυραύλων στα σύνορα με την Συρία. Διαδηλωτές με πανό και συνθήματα κατά της επίσκεψης του Βλαντιμίρ Πούτιν συγκεντρώθηκαν έξω από το ρωσικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη.

Μετά την συνάντηση, οι δύο ηγέτες δήλωσαν σε δημοσιογράφους ότι «δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σχετικά με το πώς θα κινηθούν στο θέμα της Συρίας».Πηγές