Ρωσία: Δριμύτατη κριτική στον Μπασάρ αλ Άσαντ

Από Βικινέα

28 Ιανουαρίου 2013

Η Ρωσία προέβη στις δριμύτερες, μέχρι τώρα, επικρίσεις της προς τον Πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ, λέγοντας ότι «έχει διαπράξει ενδεχομένως θανάσιμο σφάλμα με το να καθυστερήσει τις μεταρρυθμίσεις που ζητά η Αντιπολίτευση».

Ο Πρωθυπουργός της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, προέβη στο εν λόγω σχόλιο σε συνέντευξη του προς το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, λέγοντας ότι «ο Μπασάρ αλ Άσαντ θα έπρεπε να είχε ενεργήσει πολύ ταχύτερα και να είχε γεφυρώσει τις διαφορές του με τους μετριοπαθείς αντιπάλους του».

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε ότι «πιστεύει πως οι πιθανότητες του Προέδρου της Συρίας να παραμείνει στην εξουσία εξανεμίζονται μέρα με τη μέρα», αλλά επανέλαβε την θέση της Μόσχας ότι «η τύχη της Συρίας θα πρέπει να αποφασιστεί από τον ίδιο το λαό της».

Στο μεταξύ, τα Κρατικά Μέσα Ενημέρωσης της Συρίας μετέδωσαν τη Κυριακή ότι «το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο της Συρίας ακύρωσε νομικές διαδικασίες σε βάρος προσωπικοτήτων της Αντιπολίτευσης που βρίσκονται στο εξωτερικό, έτσι ώστε να μπορέσουν να επιστρέψουν στη Συρία για να συμμετάσχουν σε εθνικό διάλογο που πρότεινε ο Μπασάρ αλ Άσαντ στις αρχές του μήνα». Πάντως, ο εξόριστος συνασπισμός της Συριακής Αντιπολίτευσης αρνείται να συμμετάσχει σε διάλογο με τον Πρόεδρο της Συρίας, λέγοντας ότι «για να αρχίσει οποιαδήποτε ειρηνευτική διαδικασία, ο Μπασάρ αλ Άσαντ θα πρέπει πρώτα να εγκαταλείψει την εξουσία».Πηγές