Ρωσία: Δραστική αύξηση προστίμων για συμμετοχή σε μη εξουσιοδοτημένες διαδηλώσεις

Από Βικινέα

7 Ιουνίου 2012

Η Άνω Βουλή της Ρωσίας ενέκρινε νομοσχέδιο που αυξάνει κατακόρυφα τα πρόστιμα για τους πολίτες που συμμετέχουν σε μη εξουσιοδοτημένες από τις αρχές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Λίγες ώρες νωρίτερα και η Κάτω Βουλή της Ρωσίας είχε εγκρίνει το μέτρο.

Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο με ψήφους 132 έναντι ενός και μία αποχή υπερψήφισε την Τετάρτη το νομοσχέδιο. Προκειμένου το μέτρο να αποκτήσει ισχύ νόμου, θα πρέπει να υπογραφεί από τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, του οποίου η παράταξη «Ενωμένη Ρωσία» υπέβαλλε το νομοσχέδιο.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντιμίτρι Πεσκόφ, ανέφερε ότι «ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα αντιταχθεί στο σχέδιο νόμου μόνο εάν έρχεται σε αντίθεση με τις πρακτικές για την ελευθερία του λόγου στις ευρωπαϊκές χώρες».

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο αυξάνονται τα πρόστιμα για τα άτομα που θα συμμετέχουν σε παράνομες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, από 60 δολάρια που είναι σήμερα σε 9.000 δολάρια, δίνοντας παράλληλα την εναλλακτική λύση ο παραβάτης να προσφέρει 200 ώρες εθελοντική εργασία. Οι διοργανωτές τέτοιων συγκεντρώσεων θα αντιμετωπίζουν πρόστιμα έως και 30 χιλιάδων δολαρίων. Ταυτόχρονα επιβάλλονται και άλλες αλλαγές που στόχο έχουν τον περιορισμό μη εξουσιοδοτημένων συγκεντρώσεων.

Το νομοσχέδιο κατατέθηκε μετά τις μαζικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν ακτιβιστές κατά της 12ετούς ηγεσίας του Βλαντιμίρ Πούτιν, σενάριο που πολλοί Ρώσοι πολίτες βρίσκουν καταστροφικό.Πηγές