Παρατείνεται η παραμονή των παρατηρητών του Αραβικού Συνδέσμου στη Συρία

Από Βικινέα

9 Ιανουαρίου 2012

Οι Υπουργοί Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου συμφώνησαν να παρατείνουν την παραμονή ομάδας παρατηρητών στη Συρία.

Ανώτεροι διπλωμάτες από το Κατάρ και άλλες αραβικές χώρες συναντήθηκαν στο Κάιρο την Κυριακή. Αξιωματούχοι δηλώνουν ότι «ζήτησαν την ενίσχυση της αποστολής παρατηρητών του Αραβικού Συνδέσμου στη Συρία και απαίτησαν τερματισμό των επεισοδίων βίας». Οι παρατηρητές άρχισαν το έργο τους στις 26 Δεκεμβρίου. Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο τι ενέργειες πρέπει να γίνουν για την ενίσχυση της αποστολής στην οποία συμμετέχουν 150 άτομα.

Ακτιβιστές της Συριακής Αντιπολίτευσης και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επέκριναν τους παρατηρητές, λέγοντας ότι «η παρουσία τους στη περιοχή δεν έχει καταφέρει να μειώσει τα επεισόδια βίας από μέρους των δυνάμεων του Προέδρου της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσσαντ». Μερικοί μάλιστα ζητούν από τον Αραβικό Σύνδεσμο να αποσύρει τους παρατηρητές από την περιοχή.

Αξιωματούχοι του Αραβικού Συνδέσμου επισημαίνουν ότι «η απόσυρση των παρατηρητών δεν συμπεριλαμβανόταν στην ατζέντα της συνάντησης στο Κάιρο». Τα Ηνωμένα Έθνη αναφέρουν ότι «τουλάχιστον 5.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις επιχειρήσεις καταστολής των αντιφρονούντων στη Συρία». Η Δαμασκός καταγγέλλει ότι την επανάσταση προκαλούν ένοπλοι τρομοκράτες και ότι αυτοί σκότωσαν 2.000 άτομα από τις Δυνάμεις Ασφάλειας.
Πηγές