Μετάβαση στο περιεχόμενο

Παραιτήσεις από εκατοντάδες μέλη του κόμματος Μπάαθ στη Συρία

Από Βικινέα

28 Απριλίου 2011

Tουλάχιστον 228 μέλη του κυβερνώντος κόμματος Μπάαθ της Συρίας παραιτήθηκαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις πολύνεκρες επιθέσεις των δυνάμεων ασφάλειας του Προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ σε βάρος φιλοδημοκρατικών διαδηλωτών.

Πάνω από 200 μέλη του κόμματος από την επαρχία Ντεράα παραιτήθηκαν τη Τετάρτη, ενώ νωρίτερα είχαν παραιτηθεί τουλάχιστον 28 μέλη του κόμματος από την παραλιακή πόλη Μπάνιας, κατηγορώντας τον στρατό και φιλοκυβερνητικούς μαχητές ότι ανοίγουν πυρ σε «έντιμους πολίτες», σπίτια, τεμένη και εκκλησίες.

Πάντως συνεχίστηκε τη Τετάρτη η ανάπτυξη κυβερνητικών δυνάμεων στο προάστιο Ντούμα της Δαμασκού και στην Μπάνιας. Επίσης οι κυβερνητικές δυνάμεις ενίσχυσαν τις θέσεις τους στην Νταραά, η οποία παραμένει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, νερό και τηλεπικοινωνίες.

Στο μεταξύ συνεχίζονται και οι διπλωματικές προσπάθειες για τον τερματισμό της βίας. Πέντε (5) χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Γαλλία, η Βρετανία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ισπανία, κάλεσαν τους πρέσβεις της Συρίας εκφράζοντας συντονισμένο αίτημα για τερματισμό των βιαιοτήτων από μέρους του Προέδρου Άσσαντ. Επίσης Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξετάζουν την πιθανότητα επιβολής οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Συρίας.

Παράλληλα, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση τη Παρασκευή, με θέμα τη Συρία. Αλλά τα μέλη του Συμβουλίου Ασφάλειας δεν κατάφεραν την Τετάρτη να συμφωνήσουν σε κοινή ανακοίνωση που θα καταδίκαζε την βία της Συρίας εναντίον διαδηλωτών, λόγω αντιρρήσεων από μέρους της Ρωσίας, της Κίνας και του Λιβάνου.Πηγές