Παραιτήθηκε ο Ναότο Καν από πρωθυπουργός της Ιαπωνίας

Από Βικινέα
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

26 Αυγούστου 2011

Ο Ναότο Καν το 2011.

Την παραίτησή του από την θέση του Πρωθυπουργού της Ιαπωνίας υπέβαλε ο Ναότο Καν, έπειτα από την οξεία κριτική που του ασκήθηκε για τη διαχείριση του πυρηνικού ατυχήματος στη Φουκοσίμα τον Μάρτιο. Παραιτήθηκε επίσης και από την θέση του Προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος. Ο διάδοχός του θα είναι ο έκτος Πρωθυπουργός μέσα σε πέντε χρόνια.

Παράλληλα, ανοίγει ο δρόμος για την επιλογή του επόμενου προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος, με κυριότερους υποψήφιους τον πρώην Υπουργό Εξωτερικών, Σεΐτζι Μαεχάρα, ο οποίος είναι εξαιρετικά δημοφιλής στους ψηφοφόρους του κόμματος, τον Υπουργό Εμπορίου, Μπάνρι Καϊέντα και τον Υπουργό Οικονομικών, Γιοσιχίκο Νόντα. Βασικό ρόλο στην επιλογή του νέου Προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος θα παίξει ο Ιτσίρο Οζάουα, ο οποίος δήλωσε, ωστόσο, ότι «θα στηρίξει τον Μπάνρι Καϊέντα».

Η παραίτηση του Ναότο Καν έγινε μετά την υπερψήφιση δύο νομοσχεδίων για την αύξηση του Ιαπωνικού δανεισμού και την προώθηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ο επόμενος Πρωθυπουργός καλείται να αντιμετωπίσει διάφορες προκλήσεις όπως το μεγάλο χρέος, την ανοικοδόμηση της χώρας ύστερα από το τσουνάμι, την πυρηνική κρίση και τον σχεδιασμό νέας ενεργειακής πολιτικής. Οι εκλογές αναμένεται να διεξαχθούν στις 29 Αυγούστου.Πηγές

Bookmark-new.svg