Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ο Άρειος Πάγος αρνήθηκε την έκδοση οκτώ Τούρκων στρατιωτικών

Από Βικινέα

27 Ιανουαρίου 2017

Ο Άρειος Πάγος αποφάσισε να μην προχωρήσει στην έκδοση οκτώ Τούρκων αξιωματικών που κατηγορούνται από την Κυβέρνηση της Τουρκίας για συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, αλλά εκκρεμεί ακόμα η υπόθεση παραχώρησης ασύλου στους κατηγορούμενους. Εξοργισμένη δηλώνει η Τουρκία, η οποία προέβη σε έκδοση εντάλματος σύλληψης και απειλεί με επιδείνωση των διμερών σχέσεων με την Ελλάδα.

Μετά την αποτυχία του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, οι αξιωματικοί μετέβησαν αεροπορικώς στην Ελλάδα μέσω της Αλεξανδρούπολης και τέθηκαν υπό κράτηση. Η Τουρκία απαίτησε την έκδοση τους από την Ελλάδα, αλλά ο Άρειος Πάγος αποφάσισε να μην προβεί στην έκδοση, απόφαση που είναι τελεσίδικη, καθώς βάσει του Συντάγματος, όταν η ανώτατη δικαστική αρχή της χώρας λαμβάνει αρνητική απόφαση, ουδείς είναι σε θέση να την αλλάξει. Ωστόσο, παραμένει εκκρεμής η υπόθεση παραχώρησης ασύλου. Σύμφωνα με τον νόμο, η κράτηση των Τούρκων αξιωματικών προβλέπεται να διαρκέσει μέχρι 18 μήνες, αν και ο Αστυνομικός Διευθυντής είχε ζητήσει να καταδικαστούν σε κράτηση ως 6 μήνες, από τους οποίους έχουν εκτίσει τους 3 μήνες.

Από την πλευρά της, η Τουρκία δήλωσε εξοργισμένη για την απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου. Το Γραφείο του Εισαγγελέα της Κωνσταντινούπολης εξέδωσε ένταλμα σύλληψης των αξιωματικών και προέβησε σε νέο αίτημα έκδοσης τους από την Ελλάδα. «Η Ελλάδα έχει δείξει πως δεν είναι πρόθυμη ν' αντιμετωπίσει την τρομοκρατία και αποτρέπει τα πρόσωπα αυτά να σταθούν ενωπίον της ανεξάρτητης τουρκικής δικαιοσύνης για τις πράξεις τους», ήταν οι χαρακτηριστικές δηλώσεις των τουρκικών αρχών.
Πηγές