Ολοκληρώθηκε με ένταση η επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στην Τουρκία

Από Βικινέα

3 Φεβρουαρίου 2017

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη της Καγκελαρίου της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, στην Τουρκία μετά την κοινή συνέντευξη με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης συζητήθηκαν αρκετά θέματα, κυρίως η αντιτρομοκρατική δράση, το προσφυγικό πρόβλημα και οι σχέσεις Ελλάδος-Τουρκίας. Ωστόσο, η επίσκεψη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί επιτυχής, καθώς υπήρξε ένταση κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης, όταν η Άνγκελα Μέρκελ χρησιμοποίησε τον όρο «ισλαμιστική τρομοκρατία» που προκάλεσε την άμεση και οργισμένη αντίδραση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στα πλαίσια της επίσκεψης, η οποία πραγματοποιείται σε μια περίοδο έντασης στις σχέσεις Ελλάδος και Τουρκίας όσον αφορά τα Ίμια και την Κύπρο, η Καγκελάριος της Γερμανίας προώθησε διάφορα θέματα, όπως η δράση κατά της τρομοκρατίας και το προσφυγικό. Η Τουρκία ζήτησε από τη Γερμανία να συνδράμει στις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις κατά των Κούρδων μαχητών και στην αντιμετώπιση των υποστηρικτών του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος θεωρείται υπαίτιος του αποτυχημένου πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου. Παράλληλα, η Τουρκία ζήτησε από τη Γερμανία την έκδοση δεκάδων αξιωματικών που ζήτησαν άσυλο στη Γερμανία, εφόσον υπηρετούν στη βάση του ΝΑΤΟ στο Ράμσταϊν. Η Καγκελάριος της Γερμανίας δήλωσε πως «θα εξεταστεί η θέση της Κυβέρνησης της Τουρκίας σ' αυτό το ευαίσθητο θέμα, φτάνει η τουρκική πλευρά θα παρουσιάσει τεκμήρια».

Στα θέματα των διμερών σχέσεων της Ελλάδος και Τουρκίας, κυρίως σ' αυτό του Κυπριακού, η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε πως «αυτό το θέμα [το Κυπριακό] ενδιαφέρει ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ευελπιστεί στην επιτάχυνση της διαδικασίας και στην ύπαρξη αποτελέσματος». Από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, δήλωσε πως «σ' αυτό το θέμα οι εμπλακόμενες πλευρές πρέπει να είναι προσεκτικές, ενώ οι υποχωρήσεις και οι θύσιες πρέπει να είναι αμοιβαίες και όχι μονόπλευρες».

Παρ' ολ' αυτά, όπως αναφέρουν οι αναλυτές, επιβεβαιώθηκε το δυσοίωνο κλίμα στις σχέσεις Γερμανίας και Τουρκίας, όταν στην κοινή συνέντευξη, η Καγκελάριος της Γερμανίας χρησιμοποίησε τον όρο «ισλαμιστική τρομοκρατία». Η αντίδραση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήταν άμεση, καθώς δήλωσε μπροστά στους δημοσιογράφους πως «ως Μουσουλμάνος Πρόεδρος δεν μπορώ να αποδεχθώ αυτό τον όρο. Καμία χώρα δεν αντιμετωπίζει με τόση επιμονή το ISIS όπως εμείς. Μας λυπεί η χρήση αυτής της έκφρασης, καθώς το Ισλάμ δεν έχει σχέση με την τρομοκρατία. Η λέξη «Ισλάμ» σημαίνει «ειρήνη». Θα σας παρακαλούσα να μην χρησιμοποιείτε αυτό τον όρο, ειδεμή θα πρέπει να προβάλλουμε αντίσταση, καθώς η σιωπή θα σήμανε αποδοχή». Η Άνγκελα Μέρκελ έσπευσε να δηλώσει πως η Γερμανία σέβεται τη θρησκευτική διαφορετικότητα, ενώ ο όρος «ισλαμιστική» διαφέρει από τον όρο «ισλαμική», ωστόσο, η ένταση δεν έχει μειωθεί.
Πηγές