Ολοκληρώθηκε η Διεθνής Διάσκεψη της Γενεύης για το Κυπριακό

Από Βικινέα

13 Ιανουαρίου 2017

Ολοκληρώθηκε χθες αργά το βράδυ η Διεθνής Διάσκεψη της Γενεύης με θέμα το Κυπριακό μεταξύ της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ως παρατηρητή), της Μεγάλης Βρετανίας, της Ελλάδος και της Τουρκίας (ως εγγυήτριες δυνάμεις). Δεν υπήρξε κάποιο σημαντικό αποτέλεσμα. Σήμερα και αύριο θα αποχωρήσουν οι αποστολές της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς, ενώ στις 12:00 (ώρα Κύπρου), ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, θα προβεί σε ενημέρωση του λαού για τα αποτέλεσματα της διάσκεψης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος συγκάλεσε τη διάσκεψη, «θέλουμε να συγχαρούμε τον κύριο Αναστασιάδη και τον κύριο Ακιντζί για την αξιοσημείωτη προόδο που επιτεύχθη σ' αυτούς τους 20 μήνες διαπραγματεύσεων, οι οποίες οδήγησαν στη σύσταση μιας διεθνούς διάσκεψης - για πρώτη φορά στην ιστορία του προβλήματος - με θέμα την ασφάλεια και τις εγγυήσεις».

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, Νίκος Κοτζιάς, είχε προτείνει τη σύσταση τεχνοκρατικών ομάδων από τα Υπουργεία Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, της Ελλάδος και της Τουρκίας, οι οποίες θα κατέγραφαν διάφορες ερωτήσεις που θα συζητούσαν οι Υπουργοί Εξωτερικών των Εγγυήτριων Δυνάμεων στις 23 Ιανουαρίου. Ωστόσο, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσε πως αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό αν δεν συμμετέχει η Κυπριακή Δημοκρατία ως συμβαλλόμενο μέρος.

Τελικά, όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, δημιουργείται μια ομάδα τεχνοκρατών, η οποία θα ξεκινήσει τις εργασίες της στις 18 Ιανουαρίου, ενώ οι διαπραγματευτές των δύο κοινοτήτων θα συνεχίσουν τις συζητήσεις για τα θέματα διακυβέρνησης, περιουσιακού και άλλων εκκρεμούντων θεμάτων στην Κύπρο. Όταν η ομάδα τεχνοκρατών ολοκληρώσει την εργασία της, τότε θα υπάρξει συνέχεια της διάσκεψης σε πολιτικό επίπεδο.
Πηγές