Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ξεπέρασαν τους 576 οι νεκροί στην επαρχία Βαν από το σεισμό των 7,2 ρίχτερ

Από Βικινέα

29 Οκτωβρίου 2011

Ο ισχυρός σεισμός 7,2 ρίχτερ που σημειώθηκε στις 23 Οκτωβρίου 2011, τοπική ώρα 1:41:21 μμ, στο Ερτζίς, στην επαρχία Βαν στην Τουρκία έχει αφήσει πίσω του πάνω από 576 νεκρούς χωρίς να προσμετρώνται οι θαμμένοι μέσα στα ερείπια των κτιρίων που κατέρρευσαν, 2.608 τραυματίστηκαν και 187 διασώθηκαν μέσα από τα ερείπια, συμπεριλαμβανομένου ενός βρέφους μόλις δύο εβδομάδων μαζί με τη μητέρα και τη γιαγιά του. Χθες διασώθηκε ένα αγόρι ύστερα από 100 ώρες. Συνολικά από τα 11.232 κτήρια που είχαν εξεταστεί μέχρι τις 28 Οκτωβρίου, τα 6.017 κηρύχθηκαν ακατάλληλα για διαμονή, με αποτέλεσμα περίπου 60.000 άτομα να μείνουν άστεγοι.

Στις 26 Οκτωβρίου, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παραδέχτηκε ότι παρουσιάστηκαν προβλήματα στην παροχή βοήθειας προς τα θύματα του σεισμού. «Στις αρχή, τις πρώτες 24 ώρες, παρουσιάστηκαν ασφαλώς ελλείψεις, το παραδεχόμαστε», είπε, διαβεβαιώνοντας ωστόσο ότι ο κρατικός μηχανισμός έχει κινητοποιηθεί για να στηρίξει τους πληγέντες.

Οι σεισμόπληκτοι άφησαν σήμερα να ξεσπάσει ο θυμός τους, επικρίνοντας την αργοπορία στη διανομή σκηνών για τους άστεγους και κατηγορώντας τις αρχές για εθνοτικές διακρίσεις, αφού η περιοχή κατοικείται κυρίως από Κούρδους.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός ωστόσο απέρριψε τις επικρίσεις αυτές υποστηρίζοντας ότι είναι «επαρκείς» οι περίπου 15.000 σκηνές που έχουν σταλεί στους σεισμόπληκτους. Απέδωσε μάλιστα τις μεγάλες καταστροφές στην περιοχή στη μη τήρηση των αντισεισμικών κανονισμών και υποσχέθηκε ότι θα κατασκευαστούν νέα, αντισεισμικά σπίτια, για τους επιζώντες. Μέχρι σήμερα έχουν παραδοθεί περίπου 30.000 σκηνές.

Η τουρκική κυβέρνηση θα δεχτεί βοήθεια από περίπου 30 χώρες, συμπεριλαμβανομένου και του Ισραήλ, για να αντιμετωπιστούν οι πρώτες ανάγκες των ανθρώπων, όπως ανέφερε διπλωματική πηγή. Αρχικά η Άγκυρα είχε αρνηθεί τη βοήθεια που της πρόσφεραν πολλές χώρες.

Ωστόσο, οι ελπίδες για τη διάσωση και άλλων ατόμων περιορίζονται όσο περνούν οι ώρες. Οι διασώστες εργάζονται τη νύχτα κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες και χρησιμοποιούν γεννήτριες αφού στην Έρτζις δεν έχει αποκατασταθεί ακόμη η ηλεκτροδότηση. Εξίσου δύσκολες είναι οι συνθήκες και για τους επιζώντες αφού οι θερμοκρασίες το βράδυ φτάνουν κοντά στο μηδέν, ενώ τις προηγούμενες μέρες το βράδυ χιόνισε.

Ουρές εκατοντάδων μέτρων έχουν σχηματιστεί έξω από τα κυβερνητικά κτήρια, από ανθρώπους που προσπαθούν να εξασφαλίσουν μια σκηνή. «Μας συμπεριφέρονται σαν να είμαστε ζώα», διαμαρτυρήθηκε ένας νεαρός ενώ άλλοι σφύριζαν αποδοκιμαστικά όταν σταμάτησε η διανομή. «Χτες περίμενα μέχρι τα μεσάνυχτα και δεν πήρα τίποτα. Ξαναήρθα προτού ξημερώσει», είπε ένας οικοδόμος.

Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 865 μετασεισμοί πάνω από 3 ρίχτερ, με εφτά από αυτούς ισχυρότερους από 5 ρίχτερ. Αυτός ο σεισμός ανήκει στους σεισμούς που οφείλονται στο ρήγμα της Ανατολίας και είναι ο τέταρτος ισχυρότερος σεισμός που έχει σημειωθεί στην Τουρκία τον τελευταίο αιώνα.Πηγές