Ξεκινούν οι εργασίες για τη Διεθνή Διάσκεψη της Γενεύης για το Κυπριακό

Από Βικινέα
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

9 Ιανουαρίου 2017

Ξεκινούν σήμερα οι εργασίες για τη Διεθνή Διάσκεψη της Γενεύης για το Κυπριακό, η οποία θα ξεκινήσει την Πέμπτη. Όπως αναφέρουν πηγές, σε χθεσινή συνάντηση τους, οι διαπραγματευτές της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί, συμφώνησαν τον κατάλογο των θεμάτων που θα συζητηθούν την περίοδο 9-11 Ιανουαρίου και τον παρουσιάσαν στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, καθώς και στον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.

Τα θέματα που θα συζητηθούν - με τη σειρά - είναι τα εξής: 1) Περιουσιακό, 2) Διακυβέρνηση και ασφάλεια/εγγυήσεις, 3) Οικονομία και σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, 4) Χρηματοδότηση/Εφαρμογή, 5) Εδαφικό και 6) Περιουσιακό και εκκρεμούντα θέματα. Οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων θα έχουν συναντήσεις δύο φορές ανά ημέρα, με την πρώτη συνάντηση να ξεκινά στις 09:00 και να ολοκληρώνεται στις 13:00 (τοπική ώρα), ενώ η δεύτερη συνάντηση θα λαμβάνει χώρα από τις 18:00 μέχρι τις 20:30 (τοπική ώρα) - εξαίρεση αποτελεί η σημερινή απογευματινή συνάντηση, καθώς θα ξεκινήσει στις 17:30 και θα ολοκληρωθεί στις 20:00 (τοπική ώρα).

Μέχρι στιγμής παραμένει ασαφής η συμμετοχή ή απουσία του Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από τη Διεθνή Διάσκεψη της Γενεύης, αν και πηγές αναφέρουν πως δέχεται πιέσεις από τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτιέρες, για να συμμετέχει στη διάσκεψη. Σε περίπτωση που ο Ερντογάν δεν παρουσιαστεί, φαίνεται πως θα τον εκπροσωπήσει ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ. Αξιοσημείωτο πως, παρά τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών, η τουρκοκυπριακή πλευρά επέλεξε να διανέμει σε διαφορετικό ξενοδοχείο απ' ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά, προκαλώντας αντιδράσεις από διεθνείς παράγοντες.

Bookmark-new.svg
Πηγές