Ξεκίνησαν οι εργασίες των τεχνοκρατών για το Κυπριακό στο Μοντ Πελεράν

Από Βικινέα
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

19 Ιανουαρίου 2017

Τα βλέμματα της κυπριακής δημοσιότητας είναι στραμμένα στο Μοντ Πελεράν της Ελβετίας, καθώς ομάδες τεχνοκρατών από την ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή κοινότητα, καθώς και τεχνοκράτες από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Εγγυήτριες Δυνάμεις (Βρετανία, Ελλάδα, Τουρκία) συζητούν για πιθανές συγκλίσεις στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, με στόχο να προετοιμάσουν ένα ερωτηματολόγιο που θα απασχολήσει τις πολιτικές ηγεσίες σε μια διάσκεψη στη Γενεύη στα τέλη Ιανουαρίου ή αρχές Φεβρουαρίου.

Η Ελίζαμπεθ Σπέρχαρντ, Ειδική Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, προεδρεύει των συνεδριάσεων. Υπάρχει, σύμφωνα με δημοσιεύματα, πιθανότητα για παρουσία του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ στο Κυπριακό, Έσπερ Μπαθ Έιντε. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, έχοντας την ιδιότητα του παρατηρητή, εκπροσωπείται από τον Πήτερ βαν Νούφελ, Πρέσβη της ΕΕ στην Γενεύη και Ειδικό Αντιπρόσωπο του Προέδρου της Κομισιόν στις συνομιλίες για το Κυπριακό. Η ελληνοκυπριακή πλευρά εκπροσωπείται από εξαμελής ομάδα υπό την αρχή του διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη, ενώ η τουρκοκυπριακή πλευρά εκπροσωπείται από τον Οζντίλ Ναμί. Η Τουρκία έχει αποστείλει τον Αντιπρόεδρο Τουγρούλ Τουρκές. Τέλος, η Βρετανία εκπροσωπείται από τον Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή για Θέματα Άμυνας και Πληροφοριών του Foreign Office, Τζόναθαν Άλεν.

Τα συμβαλλόμενα μέρη θα συζητήσουν τις ελάχιστες συγκλίσεις που υπάρχουν στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, αν και είναι γνωστή η κύρια διαφωνία των δύο πλευρών: η ελληνοκυπριακή πλευρά απαιτεί άρση του συστήματος εγγυήσεων και πλήρης αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, ενώ η τουρκοκυπριακή πλευρά επιμένει στις εγγυήσεις της Τουρκίας. Η Λευκωσία και η Αθήνα βρίσκονται σε συνεχείς διαβουλεύσεις και συντονισμό, όπως αναφέρει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης. Μετά τη λήξη της διαδικασίας, τα Ηνωμένα Έθνη θα συντάξουν έγγραφο που θα καταγράφει τα αποτέλεσματα και τα ερωτήματα των συναντήσεων, ώστε να χρησιμοποιηθεί στα πλαίσια μιας πολιτικής διάσκεψης με θέμα το Κυπριακό.

Bookmark-new.svg
Πηγές