Ντάουνερ: Αν υπάρξει αδιέξοδο στις συνομιλίες θα τερματιστεί η προσπάθεια επανένωσης της Κύπρου

Από Βικινέα

2 Δεκεμβρίου 2011

Ο Ειδικός Απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο, Αλεξάντερ Ντάουνερ, ανέφερε ότι «είναι μάλλον απίθανη η επανένωση του διαιρεμένου νησιού, εάν αποτύχουν οι τρέχουσες συνομιλίες που έχουν ως στόχο την δημιουργία διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας».

Ο Αλεξάντερ Ντάουνερ δήλωσε ότι «εάν οι διαπραγματεύσεις των τριών τελευταίων ετών μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Τουρκοκυπρίων φτάσουν σε αδιέξοδο, θα τερματιστεί η διαδικασία για την προσπάθεια επανένωσης της Κύπρου με την μορφή ομοσπονδίας».

Ο Αλεξάντερ Ντάουνερ επεσήμανε ότι «ο τελευταίος γύρος συνομιλιών δεν έχει καταρρεύσει». Αλλά όπως ανέφερε στην κρατική τηλεόραση της Κύπρου, το βράδυ της Τετάρτης, «δεν υπάρχει βιώσιμη εναλλακτική λύση σε μια τέτοια συμφωνία».

Κάποια πρόοδος έχει επιτευχθεί στις συνομιλίες στη Κύπρο που βρίσκονται σε εξέλιξη από το 2008, αλλά σημαντικές διαφορές παραμένουν σε ορισμένους τομείς, όπως ενεργειακά θέματα και θέματα που αφορούν το περιουσιακό, με αποτέλεσμα να μην επιτρέπεται η επίτευξη τελικού διακανονισμού.Πηγές