Νομοσχέδιο για απαλλαγή παιδεραστών από καταδίκη ψήφισε η Τουρκία

Από Βικινέα

19 Νοεμβρίου 2016

Το Κοινοβούλιο της Τουρκίας ψήφισε πρόταση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, η οποία αναφέρει πως όσοι άνδρες διέπραξαν σεξουαλική κακοποίηση εις βάρος ανήλικου θα γλιτώνουν την καταδίκη αν παντρευτούν το θύμα τους.

Η πρόταση που ψηφίστηκε το βράδυ της 17ης Νοεμβρίου καταδικάστηκε μαζικά από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, από οργανώσεις προάσπισης των δικαιωμάτων γυναικών και παιδιών, ενώ προκάλεσε σάλος στην Ευρώπη καθώς η πρόταση εγκρίθηκε στα πλαίσια της Ημέρας Προστασίας των Παιδιών από Σεξουαλική Βία και Εκμετάλλευση.

Συγκεκριμένα, στο νομοσχέδιο αναφέρεται πως «επιτρέπεται η αναστολή καταδίκη ενός άνδρας για σεξουαλική επίθεση εναντίον ανήλικα αν διαπράχθηκε χωρίς τη χρήση βίας, απειλής ή οποιασδήποτε άλλης μορφής παραβίασης της θέλησης του θύματος και με κύρια προϋπόθεση πως ο δράστης θα το παντρευτεί». Σύμφωνα με πηγές, αν δεν αναιρεθεί η ψήφιση του άρθρου, θα απελευθερωθούν 3.000 κρατούμενοι.

Όπως αναφέρουν πηγές, στην Τουρκία, το κατώτερο όριο ηλικίας γάμου είναι 17 έτη, αν και σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ο δικαστής μπορεί να δώσει έγκριση για γάμου ατόμου ηλικίας 16 ετών. Σύμφωνα με τις οργανώσεις προάσπισης δικαιωμάτων γυναικών και παιδιών, «αυτό το νομοσχέδιο θα προωθήσει τους καταναγκαστικούς γάμους».
Πηγές