Μετάβαση στο περιεχόμενο

Νίκη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο δημοψήφισμα της Τουρκίας

Από Βικινέα

17 Απριλίου 2017

Το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου 2017 στην Τουρκία ανέδειξε νικητή τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς η οριακή πλειοψηφία των πολιτών της Τουρκίας συμφώνησε με τις συνταγματικές αλλαγές που πρότεινε. Η Αντιπολίτευση κατηγορεί την Κυβέρνηση για νοθεία των εκλογών και ζητά επανακαταμέτρηση μεγάλου ποσοστού των ψήφων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρατηρεί μ' ενδιαφέρον τις εξελίξεις.

Σύμφωνα με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, το 51.41% των ψήφων ήταν υπέρ της συνταγματικής μεταρρύθμισης, ενώ το 48.59% δήλωσαν κατά της συνταγματικής μεταρρύθμισης - η διαφορά ανερχόταν στις 1.378.973 ψήφους. Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε πως «θα συζητηθεί η επαναφορά της θανατικής ποινής μαζί με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας, Γιλντιρίμ, καθώς και με τον ηγέτη του εθνικιστικού κόμματος, Μπαχτσελί. Μπαίνουμε σε μια νέα εποχή. Δεν θα βάλουμε φρένο. Κανείς δεν θα μας σταματήσει!»

Οι Τούρκοι ψηφοφόροι είχαν να επιλέξουν υπέρ ή κατά των 18 τροπολογιών του Συντάγματος που προτάθηκαν από τον Ερντογάν. Οι τροπολογίες αφορούσαν την κατάργηση του αξιώματος του Πρωθυπουργού, τον ορισμό των υπουργών από τον Πρόεδρο της Τουρκίας, με το Κοινοβούλιο να μην μπορεί να ελέγχει τους υπουργούς και τους αντιπροέδρους. Ο Πρόεδρος της Τουρκίας μπορεί να συνεχίζει να συνδέεται με το κόμμα του, ενώ ο αριθμός των βουλευτών αυξάνεται από τους 550 σε 600, με το κατώτερο όριο ηλικίας να είναι τα 18 έτη. Το Κοινοβούλιο μπορεί να παραπέμψει τον Πρόεδρο στη δικαιοσύνη, ενώ καταργούνται παράλληλα τα στρατιωτικά δικαστήρια. Τέλος, ο Πρόεδρος της Τουρκίας ορίζει 4 από τους 13 δικαστές του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου.

Από την πλευρά τους, τα κόμματα της Αντιπολίτευσης κατηγόρησαν την Κυβέρνηση για νοθεία και ζητούν επανακαταμέτρηση του 60% των ψήφων, δηλώνοντας πως η εκλογική επιτροπή δεχόταν ως έγκυρες τις ψήφους που δεν έφεραν την επίσημη σφραγίδα (ή ήταν ασφράγιστα). Τέλος, η Ευρώπη κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και δήλωσε πως παρακολουθεί τις εξελίξεις. «Θα ληφθεί υπόψη το αποτέλεσμα, αλλά αναμένουμε από τους διεθνείς αξιολογητές να ολοκληρώσουν την εποπτεία της διαδικασίας», δήλωσαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.
Πηγές