Νέος πρόεδρος της Κύπρου ο Νίκος Αναστασιάδης

Από Βικινέα

24 Φεβρουαρίου 2013

Διεξήχθη σήμερα ο Β' γύρος των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο. Νέος πρόεδρος αναδείχθηκε ο Νίκος Αναστασιάδης με ποσοστό 57,48% (236965 ψήφοι). Ο ανθυποψήφιος του, Σταύρος Μαλάς, έλαβε 42,52% (175267 ψήφοι). Η αποχή έφτασε στο 18,42% (100484 ψηφοφόροι), τα λευκά στο 4,05% (18030 ψηφοδέλτια) και τα άκυρα στο 3,31% (14747 ψηφοδέλτια). Ο Νίκος Αναστασιάδης είναι ο έβδομος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και διαδέχεται τον Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος δε διεκδίκησε επανεκλογή.

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ο Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε «Δεσμεύομαι να ενεργώ και να συμπεριφέρομαι ως Πρόεδρος όλων των Κυπρίων ανεξαρτήτως ιδεολογικών ή κομματικών καταβολών. Στις προτεραιότητες μου είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στους πολιτικούς με ριζοσπαστικές θεσμικές αλλαγές, εκσυγχρονισμό του κράτους και αποκατάσταση σε απόλυτο βαθμό της αξιοκρατίας.»

Ο Σταύρος Μαλάς, αφού συνεχάρη το Νίκο Αναστασιάδη, δήλωσε «Σε ενέργειες και πολιτικές του νέου Προέδρου για το καλό της πατρίδας μας, ο Νίκος Αναστασιάδης θα μας βρει στο πλευρό του. Τώρα προέχει η ενότητα του λαού» και πρόσθεσε «θα είμαστε αυστηροί κριτές για όσα εκφεύγουν από τα καλώς εννοούμενα συμφέροντα του λαού».

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, δήλωσε «Η εκλογική νίκη του Νίκου Αναστασιάδη σηματοδοτεί την αφετηρία μιας νέας εποχής για την πατρίδα και το λαό μας», προσθέτοντας πως «από αυτή την αφετηρία ξεκινούμε από αύριο, όλοι ενωμένοι για να στερεώσουμε ένα μέλλον ελπίδας και προοπτικής».

Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άνδρος Κυπριανού, δήλωσε ικανοποίηση για το ποσοστό που εξασφάλισε ο Σταύρος Μαλάς. Συνεχάρη δημοσίως το Νίκο Αναστασιάδη για την εκλογή του. Στη συνέχεια έκανε λόγο για μια δύσκολη εκλογική αναμέτρηση, συνεπεία της οικονομικής κρίσης, το κλίμα που δημιουργήθηκε μετά την τραγωδία στο Μαρί αλλά και την ισοπεδωτική και εξοντωτική κριτική που ασκήθηκε στην κυβέρνηση και στον πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια.Πηγές