Νέες σφαγές στη Συρία

Από Βικινέα
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

31 Μαΐου 2012

Οι παρατηρητές των Ηνωμένων Εθνών στη Συρία εξέφρασαν νέες ανησυχίες για εν ψυχρώ δολοφονίες μετά την ανακάλυψη 13 σωρών, με δεμένα τα χέρια τους, ενώ οι ΗΠΑ υπαινίσσονται ότι οι συνεχιζόμενες σφαγές στην ταλαιπωρημένη χώρα μπορεί να προκαλέσουν εξωτερική στρατιωτική επέμβαση.

Οι πρόσφατες ακρότητες συνέβησαν στην βορειοανατολική επαρχία Ντέιρ ελ Ζουρ, όπου βρέθηκαν πτώματα την Τρίτη με καλυμμένα τα μάτια τους και τα χέρια τους δεμένα πισθάγκωνα. Ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών αναφέρει ότι ορισμένα από τα θύματα είχαν πυροβοληθεί στο κεφάλι, εξ' επαφής. Ο Επικεφαλής των παρατηρητών των Ηνωμένων Εθνών, Στρατηγός Ρόμπερτ Μουντ, ανέφερε ότι είναι «έντονα ενοχλημένος από την τρομακτική και αδικαιολόγητη αυτή ενέργεια».

Σε δηλώσεις της μετά την δημοσιοποίηση της πληροφορίας για τις εκτελέσεις, η Πρέσβης των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Σούζαν Ράις, περιέγραψε το πιο πιθανό σενάριο για το μέλλον της Συρίας, εάν το ειρηνευτικό σχέδιο του Κόφι Ανάν καταρρεύσει ολοκληρωτικά και ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος. Η Σούζαν Ράις ανέφερε ότι «ένας συνασπισμός κρατών μπορεί να αναγκαστεί να αναλάβει δράση εκτός του σχεδίου Ανάν και της δικαιοδοσίας του Συμβουλίου Ασφάλειας, ξεκάθαρο υπονοούμενο για στρατιωτική επέμβαση στη χώρα». Μέχρι σήμερα, η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοι της είχαν απορρίψει την χρήση βίας και υποστήριζαν ότι δεν θα εξοπλίσουν στρατιωτικά τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές.

Η διεθνής κατακραυγή σχετικά με τις εξελίξεις στη Συρία βρίσκεται στο αποκορύφωμα της μετά τις δολοφονίες περισσοτέρων των 100 πολιτών, από τους οποίους οι μισοί ήταν παιδιά, στην πόλη Χούλα την περασμένη εβδομάδα. Η είδηση αυτή ανάγκασε τις ΗΠΑ και άλλα δυτικά κράτη να ζητήσουν την απομάκρυνση συριακών διπλωματικών αποστολών σε ένδειξη διαμαρτυρίας.Πηγές


Bookmark-new.svg