Κύπρος και Ισραήλ υπέγραψαν συμφωνία για το «οικόπεδο 12»

Από Βικινέα

11 Φεβρουαρίου 2013

Υπεγράφη σήμερα συμφωνία, κατά την οποία η Κυπριακή Δημοκρατία παραχωρεί το 30% των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης στο «οικόπεδο 12» της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της, τα οποία κατείχε η Noble Energy, στις ισραηλινές εταιρείες Delek και Αvner.

Μετά την υπογραφή των συμβολαίων, ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου, Νεοκλής Συλικιώτης, δήλωσε πως «αυτή η συμφωνία αναπτύσσει την στρατηγική συνεργασία που σκοπεύουμε να έχουμε με το Ισραήλ στον οικονομικό και στον πολιτικό τομέα».

Επιπλέον, ο Νεοκλής Συλικιώτης έκανε λόγο για εμπορική εκμετάλλευση του φυσικού αερίου που βρίσκεται στο «οικόπεδο 12» της κυπριακής ΑΟΖ, καθώς και του φυσικού αερίου που βρίσκεται στο «Λεβιάθαν», το οποίο βρίσκεται στην ΑΟΖ του Ισραήλ και ένα μεγάλο μέρος των μετοχών του ανήκει στις τρεις εταιρείες.

Από την άλλη πλευρά, εκπροσώποι των τριών εταιριών εξέφρασαν την ελπίδα τους για ένα επιτυχημένο έργο, το οποίο είναι πολύ σημαντικό για την οικονομία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επίσης, όπως ανέφερε ο Γκίντεον Τάντμορ (εκπρόσωπος των ισραηλινών εταιριών), «η Κύπρος μπορεί να μετατραπεί σε σημαντικό ενεργειακό κέντρο της Μεσογείου».Πηγές