Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην Τουρκία

Από Βικινέα

21 Ιουλίου 2016

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης θα βρίσκεται η Τουρκία για τους επόμενους τρεις μήνες, όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά τη λήξη του Υπουργικού Συμβουλίου και της Συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

Ο Ερντογάν επικαλέστηκε το Άρθρο 120 του Τουρκικού Συντάγματος, το οποίο δίνει τη δυνατότητα για κήρυξη κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στην Τουρκία. Δήλωσε πως «τα μέτρα που θα ληφθούν αυτό το διάστημα θα εξαλείψουν την τρομοκρατία και θα προστατεύσουν τη δημοκρατία». Στους νομούς της Τουρκίας, οι νομάρχες δεν θα χάσουν κάποιες αρμοδιότητες, αλλά θα έχουν τη διοίκηση των ενόπλων δυνάμεων.

Σύμφωνα με τον νόμο, η κυβέρνηση μπορεί να επιβάλει περιορισμό ή απαγόρευση της κυκλοφορίας, απαγόρευση συγκέντρωσης ή κυκλοφορίας σε συγκεκριμένα σημεία, σωματικό έλεγχο, έλεγχο στα οχήματα και κατάσχεση των υλικών κτλ.

Παράλληλα, σε συνέντευξη του στο τηλεοπτικό δίκτυο «Al Jazeera», ο Ερντογάν δήλωσε πως έμαθε για το πραξικόπημα ενώ βρισκόταν στη Μαρμαρίδα για διακοπές με τον Υπουργό Ενέργειας. Τα νέα μεταφέρθηκαν στον Ερντογάν από τον γαμπρό του και οι αναφορές του επιβεβαιώθηκαν από κανάλια των μυστικών υπηρεσιών.




Πηγές