Μετάβαση στο περιεχόμενο

Η Τουρκία προχωρά σε συλλήψεις εκατοντάδων μελών του Ισλαμικού Κράτους

Από Βικινέα

7 Φεβρουαρίου 2017

Η Τουρκία ξεκίνησε την Κυριακή μια μεγάλη επιχείρηση εκκαθάρισης ενάντια στους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, καθώς και ενάντια σε Κούρδους μαχητές που βρίσκονται στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία. Μέχρι στιγμής, η Αστυνομία έχει προχωρήσει στη σύλληψη 748 ύποπτων για σχέση και συνεργασία με το Ισλαμικό Κράτος, χωρίς να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες.

Την Κυριακή ξεκίνησε σε 29 πόλεις της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένης της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης, μια επιχείρηση μεγάλου βεληνεκούς απέναντι στους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους και του Κουρδιστάν. Την πρώτη μέρα είχαν συλληφθεί 440 άτομα, ενώ αυτός ο αριθμός αυξήθηκε στα 748 την επόμενη μέρα. Επίσης, στις φυλακές παραμένουν ακόμα 780 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 350 είναι υπηκόοι ξένων χωρών, για πιθανή διασύνδεση με το Ισλαμικό Κράτος. Το Υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για την επιχείρηση.

Η χώρα βρίσκεται συχνά στο στόχαστρο τρομοκρατικών επιθέσεων τους τελευταίους μήνες, με την πιο γνωστή να αποτελεί το μακελειό σε κέντρο νυχτερινής διασκέδασης στην Κωνσταντινούπολη στα πλαίσια της Πρωτοχρονιάς, το οποίο οργανώθηκε από το Ισλαμικό Κράτος. Παράλληλα, η Τουρκία συνεχίζει να μάχεται κατά των Κούρδων, τους οποίους ανέκαθεν θεωρούσε τρομοκράτες και για την αντιμετώπιση των οποίων είχε ζητήσει τη βοήθεια της παγκόσμιας κοινότητας. Σε δηλώσεις του στην πρόσφατη επίσκεψη της Καγκελαρίου της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, στην Τουρκία, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανέφερε πως «καμία χώρα δεν μάχεται τόσο έντονα απέναντι στο Ισλαμικό Κράτος όπως η Τουρκία».
Πηγές