Η Τουρκία κατάσχει παράνομο ρωσικό φορτίο καθοδόν προς Συρία

Από Βικινέα

11 Οκτωβρίου 2012

Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι κατάσχεσε παράνομο φορτίο από συριακό επιβατικό αεροπλάνο, το οποίο υποχρέωσε να προσγειωθεί στην Άγκυρα, λίγο μετά την είσοδό του στον τουρκικό εναέριο χώρο, καθώς εκτελούσε πτήση από την Μόσχα προς την Δαμασκό.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, δήλωσε ότι «οι Αρχές στο Αεροδρόμιο Εσενμπόγκα της Άγκυρας κατάσχεσαν φορτίο που μεταφέρονταν κατά παράβαση των κανόνων της διεθνούς πολιτικής αεροπορίας». Ο Αχμέτ Νταβούτογλου είπε επίσης ότι «το συριακό αεροσκάφος τύπου Airbus Α320, επί του οποίου επιβαίνουν πάνω από 30 επιβάτες και πλήρωμα, θα επιτραπεί να συνεχίσει το ταξίδι του, αμέσως μόλις εκφορτωθεί το παράνομο φορτίο του».

Το τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι NTV μετέδωσε ότι «το κατασχεθέν φορτίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τμήματα πυραύλων». Η Κυβέρνηση της Συρίας δεν έχει μέχρι στιγμής σχολιάσει το επεισόδιο.

Τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη υποχρέωσαν το συριακό αεροπλάνο να προσγειωθεί στην Άγκυρα λόγω υποψιών που υπήρχαν ότι μετέφερε όπλα από την Μόσχα προς την Κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ, ο οποίος και είναι ένας από τους πιο παλιούς συμμάχους της Ρωσίας. Ο Μπασάρ αλ Άσαντ αγωνίζεται επί 18 μήνες να καταστείλει ανταρτική εξέγερση που αποβλέπει στον τερματισμό της 11χρονης διακυβέρνησής του. Ρωσικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι «στο συριακό αεροπλάνο επιβαίνουν 17 Ρώσοι πολίτες» και ότι «Ρώσοι διπλωμάτες έχουν σπεύσει στην περιοχή για να προστατεύσουν τα δικαιώματά τους».

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε ότι «η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να σταματήσει την διοχέτευση όπλων προς ένα συριακό καθεστώς, το οποίο προβαίνει σε βάναυσες σφαγές κατά των πολιτών του. Η Τουρκία είναι ένας από τους σφοδρότερους επικριτές του Μπασάρ αλ Άσαντ στην περιοχή και παρέχει καταφύγιο σε πολλούς από τους αντάρτες που ηγούνται της εξέγερσης εναντίον του Προέδρου της Συρίας».

Παράλληλα το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας απαγόρευσε την είσοδο τουρκικών επιβατικών αεροπλάνων στον συριακό εναέριο χώρο, τον οποίο χαρακτήρισε ως «μη ασφαλή».Πηγές