Η Τουρκία επιβάλλει οικονομικές κυρώσεις στη Συρία

Από Βικινέα

30 Νοεμβρίου 2011

Η Τουρκία ανακοίνωσε σήμερα μια σειρά από οικονομικές κυρώσεις κατά της Συρίας, με αιτία την βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων κατά της Κυβέρνησης του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ο Αχμέντ Νταβούτογλου, Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, δήλωσε ότι «η Τουρκία θα αναστείλει τις οικονομικές συναλλαγές με την Συρία. Όσοι ευθύνονται για την βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων, όπως και οι επιχειρηματίες που βρίσκονται κοντά στον Πρόεδρο της Συρίας, απαγορεύεται να ταξιδέψουν στην Τουρκία, ενώ θα παγώσουν και τα περιουσιακά τους στοιχεία».

Έχει ήδη τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση πώλησης όπλων στη Συρία, με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας να δηλώνει ότι «η πορεία της Κυβέρνησης του Μπασάρ αλ Άσαντ φθάνει στο τέλος της». Όπως αναφέρουν τα Ηνωμένα Έθνη, «τουλάχιστον 3.500 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων». Παρόλο αυτά, η Ρωσία τάχθηκε κατά των κυρώσεων.

Την προηγούμενη εβδομάδα, τουρκικά λεωφορεία δέχθηκαν επίθεση από τον Στρατό της Συρίας και η Κυβέρνηση του Ρετζέπ Ερντογάν συμβούλεψε τους Τούρκους πολίτες να αποφεύγουν τις μετακινήσεις προς τη Συρία. Ο Αραβικός Σύνδεσμος επέβαλε επίσης αυστηρές κυρώσεις στη Συρία.Πηγές