Η Ρωσία υπαναχωρεί από συμφωνία με ΗΠΑ για την ασφάλεια του πυρηνικού οπλοστασίου

Από Βικινέα

15 Οκτωβρίου 2012

Η Ρωσία δηλώνει ότι δεν σκοπεύει να ανανεώσει την συμφωνία, που ισχύει εδώ και δύο δεκαετίες, με τις ΗΠΑ για την ασφάλεια των πυρηνικών και χημικών όπλων της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας δήλωσε ότι «δεν πρόκειται να δεχτεί ανανέωση της συμφωνίας με τις ΗΠΑ χωρίς σημαντικές τροποποιήσεις». Ανακοίνωση του Υπουργείου αναφέρει ότι «Αμερικανοί αξιωματούχοι γνωρίζουν ότι οι προτάσεις τους δεν συμφωνούν με τις ιδέες της Ρωσίας για περαιτέρω συνεργασία στα πλαίσια του προγράμματος» και σημειώνει ότι «η Μόσχα χρειάζεται διαφορετικό και πιο σύγχρονο νομικό πλαίσιο».

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι «ο Μπαράκ Ομπάμα πιστεύει πως το πρόγραμμα συνεχίζει να λειτουργεί προς όφελος της εθνικής ασφάλειας» και σημείωσε ότι «οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να συνεργαστούν με τους Ρώσους για τον εκσυγχρονισμό του προγράμματος».

Το εν λόγω πρόγραμμα που χρηματοδοτείται απ' τις ΗΠΑ, εκπνέει του χρόνου και θεωρείται υπεύθυνο για την μείωση των αποθεμάτων πυρηνικών πυραύλων και χημικών όπλων, διασφαλίζοντας την μεταφορά τους εκτός πρώην σοβιετικών δημοκρατιών, όπως η Ουκρανία, το Καζακστάν και η Λευκορωσία. Επίσης το πρόγραμμα θεωρείται υπεύθυνο για το γεγονός ότι τέτοια όπλα δεν έχουν πέσει σε λάθος χέρια. Επίσης έχει οδηγήσει στην καταστροφή πάνω από 7.600 πυρηνικών κεφαλών.

Ανώτεροι Ρώσοι αξιωματούχοι διαμαρτύρονται ότι «το πρόγραμμα δίνει στις ΗΠΑ περισσότερες απ' ότι θα έπρεπε πληροφορίες για τις στρατιωτικές τεχνολογίες της Μόσχας και για τους τόπους φύλαξης των όπλων της».Πηγές