Μετάβαση στο περιεχόμενο

Η Ρωσία επιτρέπει χρήση αεροδρομίου της από ΝΑΤΟ

Από Βικινέα

15 Μαρτίου 2012

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, επιβεβαίωσε τις λεπτομέρειες συμφωνίας που θα επιτρέπει στις ΗΠΑ και άλλα μέλη του ΝΑΤΟ να χρησιμοποιούν αεροδρόμιο στην κεντρική Ρωσία ως κέντρο ανεφοδιασμού των δυνάμεων που βρίσκονται στο Αφγανιστάν.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ είπε στους Ρώσους βουλευτές την Τετάρτη ότι «το σχέδιο δεν είναι τελικό». Απέρριψε επίσης τις φήμες που αναφέρουν ότι «οι ΗΠΑ θα διατηρούν και στρατιωτική βάση κοντά στο συγκεκριμένο αεροδρόμιο».

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας ανέφερε επίσης ότι «η επιτυχία της αποστολής του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν αποτελεί προτεραιότητα για την Ρωσία, καθώς η απειλή της τρομοκρατίας και του εμπορίου ναρκωτικών θα περιοριστεί εάν υπάρξει σταθερότητα στο Αφγανιστάν».

Η ανακοίνωση έγινε μια ημέρα μετά τις δηλώσεις των Αρχών του Κιργιστάν στον Αμερικανό Υπουργό Άμυνας, που επισκεπτόταν την περιοχή, ότι «δεν θα ανανεώσουν την συμφωνία για την χρήση τοπικού σταθμού ανεφοδιασμού μετά την λήξη της τον Ιούλιο του 2014». Το κέντρο ανεφοδιασμού που βρίσκεται κοντά στην πρωτεύουσα της Κιργισίας ήταν το βασικό σημείο εισόδου και εξόδου των συμμαχικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν.

Η Ρωσία έχει επιτρέψει στο παρελθόν στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ να χρησιμοποιήσουν τον εναέριο χώρο της και σιδηροδρομικές γραμμές της για την μεταφορά προμηθειών στο Αφγανιστάν.Πηγές