Μετάβαση στο περιεχόμενο

Η Ρωσία εντάχθηκε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου

Από Βικινέα

23 Αυγούστου 2012

Η Ρωσία έγινε το 156ο μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου ύστερα από διαπραγματεύσεις που κράτησαν σχεδόν δύο δεκαετίες.

Η Ρωσία είναι μια από τις μεγάλες οικονομικές δυνάμεις των οποίων η ένταξη στον παγκόσμιο αυτό οργανισμό καθυστέρησε πολύ να γίνει λόγω των ανησυχιών που η ίδια είχε εκφράσει νωρίτερα σχετικά με τις επιπτώσεις που θα μπορούσε η προώθηση δυτικών προϊόντων και υπηρεσιών στην εσωτερική αγορά της.

Προϋπόθεση για την ένταξη της Μόσχας στον εδρεύοντα στην Γενεύη οργανισμό ήταν η αποδοχή του όρου να μειωθούν οι Ρωσικοί δασμοί στις εισαγωγές ξένων προϊόντων από περίπου 10% που είναι σήμερα σε επίπεδα χαμηλότερα του 8%. Στα πλαίσια της συμφωνίας η Ρωσία ανέλαβε επίσης δεσμεύσεις να ανοίξει σε άλλες χώρες μέλη του οργανισμού διάφορους τομείς, περιλαμβανομένων του τραπεζικού, του ασφαλιστικού και της βιομηχανίας αυτοκινήτων.

Αναλυτές εκτιμούν ότι «οι αλλαγές αυτές όταν γίνουν θα αποβούν σε όφελος των Ρώσων καταναλωτών διότι θα καταστήσουν γι' αυτούς φθηνότερη την αγορά εισαγομένων προϊόντων, κάτι το οποίο και αναμένεται να τους επιτρέψει να αποταμιεύουν περισσότερα χρήματα ή να τα επενδύουν σε τοπικές οικονομικές δραστηριότητες».

Στην Ουάσιγκτον, η Εκπρόσωπος του State Department, Βικτώρια Νούλαντ, παρατήρησε ότι «η ένταξη της Ρωσίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου αποτελεί ευχάριστη εξέλιξη όχι μόνον για τους Ρώσους αλλά και για αμερικανικές εταιρίες και όσους απασχολούνται σε αυτές διότι τώρα θα βελτιωθεί η πρόσβασή τους σε μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές του κόσμου».

Εκτός από την Ρωσία εντάσσεται την εβδομάδα αυτή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και το κρατίδιο Βανουάτου του Νότιου Ειρηνικού Ωκεανού, το οποίο την Παρασκευή θα γίνει το 157ο μέλος του.

Ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, Πασκάλ Λαμί, δήλωσε ότι «κάθε νέα ένταξη αποτελεί ένδειξη εμπιστοσύνης προς τον οργανισμό του και τα οφέλη που αυτός μπορεί να προσφέρει στα μέλη του».Πηγές