Η Κύπρος θα διανύσει μια δύσκολη περίοδο

Από Βικινέα

31 Μαρτίου 2013

Οι τράπεζες της Κύπρου άνοιξαν την Πέμπτη, μετά από δύο εβδομάδες όπου η οικονομία του νησιού παραλίγο να καταρρεύσει.

Οι πελάτες των κυπριακών τραπεζών σχημάτισαν μικρές ουρές, το πρωί της Πέμπτης, καθώς περίμεναν υπομονετικά να ελέγξουν τους λογαριασμούς τους.

Τα υποκαταστήματα των τραπεζών παρέμειναν ανοικτά για έξι ώρες και οι καταθέτες είχαν δικαίωμα να κάνουν ανάληψη έως 300 ευρώ, ενώ όσοι σκοπεύουν να ταξιδέψουν εκτός Κύπρου έχουν δικαίωμα να αποσύρουν έως και 3.000 ευρώ από τους λογαριασμούς τους. Οι αυστηροί περιορισμοί έχουν τεθεί σε εφαρμογή προκειμένου να αποτραπεί μεγάλη εκροή χρημάτων που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος.

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων εδώ στην Ουάσιγκτον, ανέφερε ότι η Κύπρος θα διανύσει μια δύσκολη περίοδος καθώς η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να περιορισθεί και η οικονομία του νησιού θα πρέπει να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες. Ωστόσο, όπως ο ίδιος τόνισε, η Κύπρος βρισκόταν ήδη σε δύσκολη θέση καθώς είχε δημιουργήσει έναν υπερμεγέθη τραπεζικό τομέα, οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες του νησιού ήταν υπερχρεωμένες και παράλληλα υπήρχε ένα υψηλό και συνεχώς αυξανόμενο χρέος.

Η συμφωνία που επετεύχθη στις Βρυξέλλες, επεσήμανε ο κ. Ράις, αντιμετωπίζει αυτά τα προβλήματα, εστιάζει στην επίλυση του προβλήματος των υπερχρεωμένων τραπεζών και προστατεύει απόλυτα τις εγγυημένες καταθέσεις σε όλες τις κυπριακές τράπεζες, μέσω μιας ξεκάθαρης στρατηγικής που εξασφαλίζει την βιωσιμότητα του κυπριακού χρέους και δεν επιβαρύνει σε μεγάλο βαθμό τους φορολογούμενους πολίτες. Ταυτόχρονα, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, απαντώντας σε ερώτηση για το εάν υπάρχει πρόβλημα στις σχέσεις της κυπριακής ηγεσίας με τους αξιωματούχους της τρόικα, τόνισε ότι η συμφωνία που επετεύχθη στις Βρυξέλλες, επετεύχθη με την απόλυτη στήριξη των κυπριακών αρχών, του Γιούρογκρουπ και τους εκπροσώπους της τρόικα. Όσoν αφορά συγκεκριμένα το ΔΝΤ, ο Τζέρυ Ράις, τόνισε ότι εκτιμούμε βαθύτατα την πολιτική ηγεσία της Κύπρου και τον κυπριακό λαό και κατανοούμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν. Η εμπλοκή μας αντανακλά τον σεβασμό αυτό, μην ξεχνάτε ότι το ΔΝΤ είναι εκεί για παροχή συμβουλών και βοήθειας.

Όσον αφορά το εάν το μοντέλο που χρησιμοποιήθηκε για την διάσωση της Κύπρου μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλες περιπτώσεις στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης, ο κ. Ράις τόνισε ότι η υπόθεση της Κύπρου ήταν πολύ περίπλοκη και με πολλές ιδιαιτερότητες. Θα ήταν δύσκολο, επεσήμανε, να επεκταθεί ένα τέτοιο σχέδιο σε άλλες χώρες της ευρωζώνης ή στον υπόλοιπο κόσμο. Αυτό που έχει σημασία, ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, είναι ότι η κυπριακή κρίση ήταν ένα ακόμα σημάδι προς την Ευρώπη, ότι πρέπει να κινηθεί προς την κατεύθυνση της τραπεζικής ένωσης, στην οποία δεν θα περιλαμβάνεται μόνο ένας εποπτικός μηχανισμός, αλλά και ένας μηχανισμός επίλυσης κρίσεων καθώς και μια κεντρική αρχή για την επίλυση αυτών των κρίσεων.

Για την Ελλάδα, ο κ. Ράις επανέλαβε ότι, η αποστολή της τρόικα αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα και ότι οι συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές για την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος είναι σε εξέλιξη.Πηγές