Η Ιαπωνία σχεδιάζει ρίψη ραδιενεργού νερού στη θάλασσα

Από Βικινέα
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

4 Απριλίου 2011

Η ιαπωνική εταιρεία Tepco, η οποία διαχειρίζεται τον πυρηνικό σταθμό Φουκοσίμα, δήλωσε ότι θα ρίξει 11500 τόνους ραδιενεργού νερού στη θάλασσα. Παρά το γεγονός ότι το επίπεδο ραδιενέργειας είναι κατά 100 φορές μεγαλύτερο από το κανονικό, αποτελεί ελαφρώς ραδιενεργό.

Ένας εκπρόσωπος της διαχειριστής εταιρείας, με δάκρυα στα μάτια, δήλωσε "Έχουμε προκαλέσει πολλά δεινά στους κατοίκους της περιοχής. Δεν μπορούμε να πούμε πόσο λυπόμαστε για αυτό το νέο κακό". Οι εργαζόμενοι είχαν προσπαθήσει να εμποδίσουν τη διαρροή ραδιενεργού νερού κοντά στον αντιδραστήρα Νο.2 με διάφορα πολυμερή χημικά, αλλά δεν τα κατάφεραν.

Η εταιρεία General Electric, η οποία βοήθησε στη δημιουργία του πυρηνικού σταθμού, δήλωσε ότι θα προσφέρει 10 εκατομμύρια δολάρια για να αντιμετωπισθεί η πυρηνική κρίση, και θα συνδράμει στο πρόγραμμα παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, αν αυτό χρειαστεί.

Επιπλέον βοήθεια προτείνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ φιλανθρωπικές οργανώσεις κατάφεραν να συγκεντρώσουν 1 δισεκατομμύριο ευρώ για στήριξη των οικογενειών των θυμάτων. Ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται στους 12.087 ανθρώπους, ενώ άλλοι 15.552 άνθρωποι αγνοούνται.

Ο Γιουκί Αμάνο, επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, δήλωσε ότι η πυρηνική ενέργεια πρέπει να γίνει ασφαλέστερη.Πηγές

Bookmark-new.svg