Η Αντιπολίτευση της Βενεζουέλας κατηγορεί τη Goldman Sachs για συνεργασία με τον Μαδούρο

Από Βικινέα

31 Μαΐου 2017

Η Βουλή της Βενεζουέλας, όπου την πλειοψηφία κατέχει η Αντιπολίτευση, ζήτησε βοήθεια από το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στη διερεύνηση της αγοράς ομολόγων από την τράπεζα «Goldman Sachs», με την αγορά να κρίνεται από την Αντιπολίτευση ως «παράνομη» και «ανήθικη». Από την πλευρά της, η Κυβέρνηση της Βενεζουέλας αναφέρει πως αυτή η συμφωνία έφερε αρκετά εκατομμύρια δολάρια, τα οποία χρειάζεται επειγόντως.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η τράπεζα αγόρασε ομόλογα Βενεζουέλας με συνολική αξία 2.8 δισεκατομμυριών δολαρίων σε τιμή 31 σεντς ανά δολάριο, δηλαδή σε χαμηλότερη τιμή από την πραγματική αξία - αναλυτές αναφέρουν πως η αξία των ομολόγων έπρεπε να ανέρχεται στα 44-46 σεντς ανά δολάριο. Τα ομόλογα άνηκαν στην πετρελαϊκή εταιρεία «PDVSA», η οποία τα εξέδωσε το 2014 και τα οποία κατείχε μέχρι πρότινος (αποκλειστικά) η Κεντρική Τράπεζα της Βενεζουέλας. Τα ομόλογα λήγουν τον Οκτώβριο του 2022.

Η τράπεζα αρνήθηκε συναλλαγή με την Κυβέρνηση του Νίκολας Μαδούρο, λέγοντας πως «η αγορά έγινε στη δευτερογενής αγορά της Βενεζουέλας μέσω μεσάζοντα και δεν υπήρξε συνεργασία με την Κυβέρνηση της Βενεζουέλας». Δεκάδες διαδηλωτές από τη Βενεζουέλα διαδηλώνουν έξω από τα γραφεία της τράπεζας σε Νέα Υόρκη και Μαϊάμι, δηλώνοντας πως «η παράδοση 900 εκατομμυρίων δολαρίων στον Μαδούρο αποτελεί ανήθικη πράξη και αποτελεί χρηματοδότηση της δικτατορίας και των ανθρώπων που καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Πηγές