Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία καταγγέλλει διάπραξη εγκλημάτων πολέμου

Από Βικινέα
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

19 Φεβρουαρίου 2013

Η Κάρλα Ντελ Πόντε, επιθεωρητής και μέλος της επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών που παρακολουθεί την συριακή κρίση, ζήτησε από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να διερευνήσει καταγγελίες για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στη Συρία. Η Κάρλα Ντελ Πόντε, μιλώντας σε δημοσιογράφους την Δευτέρα, μετά την κατάθεση της τελευταίας έκθεσης που συνέταξε η επιτροπή για την Συρία, ανέφερε ότι «έχει έρθει η ώρα για το Συμβούλιο Ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών να ενεργήσει για την απονομή δικαιοσύνης».

Η έκθεση της επιτροπής κατηγορεί τόσο τον Συριακό Στρατό, όσο και τις ομάδες των ανταρτών για την διάπραξη εγκλημάτων πολέμου, μεταξύ των οποίων είναι οι σφαγές αμάχων. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι «οι κυβερνητικές δυνάμεις φέρουν την μεγαλύτερη ευθύνη καθώς κατηγορούνται για αυθαίρετες συλλήψεις, δολοφονίες, βασανιστήρια και βιασμούς». Η Κυβέρνηση της Συρίας, αλλά και οι δυνάμεις των ανταρτών δεν σχολίασαν την έκθεση της επιτροπής.

Η συγκεκριμένη επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών αναμένεται να καταθέσει τον ερχόμενο μήνα, στη Διεύθυνση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, εμπιστευτική λίστα με τα ονόματα μεμονωμένων ατόμων, αλλά και ομάδων, που κατηγορούνται για την εμπλοκή τους σε διάπραξη εγκλημάτων πολέμου. Η λίστα αυτή, ωστόσο, δεν θα δημοσιευθεί.Πηγές


Bookmark-new.svg