Επιστήμονες στην Ιαπωνία πέτυχαν τη βιοσύνθεση γραφενίου

Από Βικινέα

25 Μαρτίου 2012

Η δομή του γραφενίου

Επιστήμονες στο Πανεπιστημίο Τογιοχάσι στην Ιαπωνία κατάφεραν με τη χρήση βακτηρίων που ζούσαν στη λάσπη ενός γειτονικού ποταμιού να βιοσυνθέσουν γραφένιο, ανοίγωντας το δρόμο για τη μαζική παραγωγή του.

Το γραφένιο είναι υλικό με εκπληκτικές ιδιότητες, καθώς είναι πιο ανθεκικό από το ατσάλι και πιο αγώγιμο από το χαλκό. Το γραφένιο αποτελείται από φύλλα άνθρακα με πλάτος μόνο ένα άτομο. Ανακαλύφθηκε από τους φυσικούς Αντρέ Γκέιμ και Κονσταντίν Νοβολέσοφ στη Βρετανία, οι οποίοι για την ανακάλυψή τους τιμήθηκαν με το Νόμπελ Φυσικής το 2010.

Οι αρχικές μέθοδοι για τη παραγωγή του γραφενίου περιελάβαν χρήση θερμότητας και χημικών ώστε να αφαιρέσουν το οξυγόνο από το οξείδιο του γραφενίου, οι οποίες όμως υποβάθμζαν τη ποιότητα του γραφενίου. Οι επιστήμονες στην Ιαπωνία χρησιμοποιήσαν βακτήρια τα οποία ζούσαν σε αναερόβιες συνθήκες μέσα στη λάσπη σε ένα ποτάμι. Άφησαν τα βακτήρια σε καλλιέργειες πανω σε φύλλα οξειδίου του γραφενίου και διαπίστωσαν τρεις μέρες μετά ότι τα βακτήρια είχαν απομακρύνει τα οξυγόνα, αφήνοντας πίσω γραφένιο υψηλής ποιότητας.

Οι μέθοδος αυτή υπόσχεται τη μαζική παραγωγή γραφενίου υψηλής ποιότητας, χάρις στα βακτήρια που ζούσαν στη λάσπη.Πηγές