Επίσκεψη του Σι Τζινπίνγκ στη Ρωσία

Από Βικινέα

5 Ιουλίου 2017

Ο Πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, επισκέφθηκε τη Ρωσία για να τονίσει τη δυναμική στις σινορωσικές σχέσεις. Ως επιβεβαίωση του γεγονότος αυτού, ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, παρασημοφόρησε τον Σι Τζινπίνγκ με το Παράσημο του Αποστόλου Ανδρέα του Πρωτοκλήτου, ενός εκ των σημαντικότερων παρασήμων της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Αξιολογώντας τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, ο Πρόεδρος της Κίνας δήλωσε πως «παρά την κατάσταση που επικρατεί στον κόσμο, οι σχέσεις μεταξύ Κίνας και Ρωσίας παραμένουν ακλόνητες και αμετάβλητες. Παράλληλα, οι σινορωσικές σχέσεις βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην καλύτερη περίοδο της ανάπτυξης τους, χάρη στον κόπο που καταβάλουν οι δύο χώρες». Από την πλευρά του, ο Βλαντίμιρ Πούτιν επιβεβαίωσε την αυξανόμενη δυναμική στις σινορωσικές σχέσεις, δηλώνοντας πως «οι οικονομικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών αυξάνονται μέρα με τη μέρα, με αποτέλεσμα το πρώτο τετράμηνο του 2017 να έχουμε αύξηση άνω του 37%, δηλαδή 24.5 δισεκατομμύρια δολάρια».

Η Ρωσία εξέφρασε την επιθυμία της να υποστηρίξει το πρόγραμμα της Κίνας «Μια Ζωή-Ένας Δρόμος», καθώς και την ετοιμότητα της να συζητήσει ενεργειακά θέματα, όπως η προμήθεια της Κίνας με ρωσικό φυσικό αέριο. Παράλληλα, ανακοινώθηκε πως το ρωσικό κομμάτι του δρόμου που θα ενώνει την Ευρώπη με τη Δυτική Κίνα θα ολοκληρωθεί το 2019.
Πηγές