Δύο χιλιάδες και πεντακόσιοι Σύροι διέσχισαν τα σύνορα με την Τουρκία

Από Βικινέα

10 Ιουνίου 2011

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, ανέφερε ότι ο αριθμός των Σύρων που έχει περάσει στη Τουρκία ξεπέρασε τους 2.500, ενώ η χώρα του στήνει πρόχειρους καταυλισμούς για να αντιμετωπίσει την κρίση.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου έκανε τις παραπάνω δηλώσεις την Πέμπτη καθώς Σύροι από περιοχές κοντά στα σύνορα με την Τουρκία εγκαταλείπουν τα σπίτια τους φοβούμενοι αντίποινα των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων. Οι πρόσφυγες εγκαταλείπουν τη περιοχή για να αποφύγουν βίαιη επιχείρηση καταστολής που πραγματοποιούν τις τελευταίες εβδομάδες οι δυνάμεις του Προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ κατά των αντικυβερνητικών διαδηλωτών. Ορισμένοι ανέφεραν ότι μαυροντυμένοι ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά διαδηλωτών χωρίς προειδοποίηση.

Η κυβέρνηση της Συρίας υποστηρίζει ότι ένοπλες συμμορίες στην περιοχή των συνόρων σφάγιασαν 120 άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας και υπόσχεται να λάβει δραστικά μέτρα. Μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι Συριακές στρατιωτικές δυνάμεις προωθούνται προς τα βόρεια της χώρας. Παρά την πιθανότητα στρατιωτικών αντιποίνων, το γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ανέφερε ότι φιλοδημοκρατικοί ακτιβιστές κάλεσαν ξανά σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας την Παρασκευή κατά του Προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Εν τω μεταξύ, διπλωματικές προσπάθειες βρίσκονται σε εξέλιξη στα Ηνωμένα Έθνη. Η Ρωσία ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι αντιτίθεται στην έκδοση ψηφίσματος από το Συμβούλιο Ασφαλείας που θα καταδικάζει την Συρία για τις επιχειρήσεις καταστολής κατά των αντικυβερνητικών διαδηλωτών. Ο εκπρόσωπος του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Αλεξάντερ Λουκασέβικ, ανέφερε η αναταραχή στη Συρία δεν αποτελεί απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια.Πηγές