Διπλωματικό σκάνδαλο μεταξύ Τουρκίας και Σουηδίας

Από Βικινέα

16 Αυγούστου 2016

Διπλωματική ρήξη μεταξύ Τουρκίας και Σουηδίας προκλήθηκε μετά την ανάρτηση στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης «Twitter» μηνύματος της Υπουργού Εξωτερικών της Σουηδίας, Μάργκοτ Βάλτσρεμ, το οποίο ανέφερε πως στην Τουρκία επιτρέπεται η σεξουαλική επαφή με άτομα κάτω των 15 ετών.

Το Τουρκικό Συνταγματικό Δικαστήριο τάχθηκε υπέρ της απόσυρσης του άρθρου του ποινικού κώδικα, το οποίο χαρακτήριζε ως σεξουαλική κακοποίηση τη σεξουαλική πράξη με άτομα κάτω των 15 ετών. Το μήνυμά της Υπουργού Εξωτερικών της Σουηδίας ήσαν το εξής: «Αυτή η απόφαση πρέπει να αναστραφεί. Τα παιδιά χρειάζονται μεγαλύτερη, όχι μικρότερη, προστασία απέναντι στη βία και στη σεξουαλική κακοποίηση».

Ο πρεσβευτής της Σουηδίας στην Άγκυρα κλήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, όπου δήλωσαν πως «δεχόμαστε την κριτική, αλλά το μήνυμά της Υπουργού Εξωτερικών της Σουηδίας, η οποία υποτίθεται ενεργεί με υπεύθυνο τρόπο, είναι σκανδαλώδες και βασίζεται σε λάθος πληροφορίες ή θεωρητικές υποθέσεις».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, δήλωσε πως «η τουρκική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να καταπολεμήσει τη σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών και ετοιμάζει ανάλογες συνταγματικές ρυθμίσεις». Η νόμιμη ηλικία για σύναψη σεξουαλικών σχέσεων στην Τουρκία παραμένουν τα 18 έτη.

Το Σάββατο, στο Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κλήθηκε και ο πρεσβευτής της Αυστρίας, καθώς στο Αεροδρόμιο της Βιέννης εμφανίστηκε η είδηση πως «η Τουρκία επιτρέπει τις σεξουαλικές σχέσεις με παιδιά κάτω των 15 ετών».
Πηγές