Μετάβαση στο περιεχόμενο

Διάταγμα Μεντβέντεφ για την προστασία των ρωσικών μετρό

Από Βικινέα

6 Απριλίου 2017

Μετά την πολύνεκρη επίθεση στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης, η οποία κόστισε τη ζωή σε 14 ανθρώπους και τραυμάτισε ακόμα αρκετές δεκάδες, ο Πρωθυπουργός της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, εξέδωσε διάταγμα, το οποίο αυξάνει τα μέτρα προστασίας σε κάθε ρωσικό μετρό. Την ίδια ώρα, η Αγία Πετρούπολη συνεχίζει να θρηνεί τα θύματα της επίθεσης, με τις Αρχές να κυνηγάνε τον δράστη.

Σύμφωνα με το διάταγμα, σε κάθε ρωσικό μετρό θα δημιουργηθούν ομάδες ταχείας επέμβασης, οι οποίες θα δρουν σε εικοσιτετράωρη βάση. Αυτές οι ομάδες θα παρεμβαίνουν σε περίπτωση που διαπράττονται παράνομες ενέργειες εντός του μετρό, με σκοπό να αποτρέψουν άλλες τρομοκρατικές ενέργειες που τυχόν λάβουν χώρα μετά την επίθεση της 2ης Απριλίου στην Αγία Πετρούπολη. Το διάταγμα τέθηκε σε ισχύ από τις 5 Απριλίου.

Όπως αναφέρει ο Αντιπρόεδρος της Ρωσίας, Αρκάντι Ντβόρκοβιτς, «οι διοικήσεις των μετρό πρέπει να ορίσουν υπεύθυνους ασφαλείας σε κάθε ρωσικό μετρό και να συνεργάζονται με τις Ρωσικές Αρχές και την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας [FSB]. Παράλληλα, τα μετρό πρέπει να διαθέτουν τα πιο σύγχρονα μέσα προστασίας. Αυτό το διάταγμα περιλαμβάνει και μέτρα, τα οποία ήδη βρίσκονται σε ισχύ, απλώς τα συστηματοποιεί». Αυτή τη στιγμή, η ασφάλεια των μετρό ανατέθηκε στην Αστυνομία και στους υπεύθυνους ασφαλείας.
Πηγές