Μετάβαση στο περιεχόμενο

Δημοψήφισμα στις Νήσους Φώκλαντ σχετικά με τη μελλοντική τους κατάσταση

Από Βικινέα
Η σημαία των Νήσων Φώκλαντ.

10 Μαρτίου 2013

Δημοψήφισμα πραγματοποιείται στις Νήσους Φώκλαντ σχετικά με το αν οι κάτοικοι συμφωνούν ή όχι με τη διατήρηση της τωρινής τους κατάστασης ως υπερπόντιου εδάφους του Ηνωμένου Βασιλείου το διήμερο 10-11 Μαρτίου.

Το δημοψήφισμα πραγματοποιείται ύστερα από νέες διεκδικήσεις της Αργεντινής για τα νησιά, τα οποία είναι γνωστά στους Αργεντίνους με την ονομασία Λας Μαλβίνας και θεωρούν ότι ανήκουν στην Αργεντίνικη επικράτεια. 1.672 από τους συνολικά περίπου 2.900 κατοίκους των νησιών αναμένεται να προσέλθουν στις κάλπες για να αποφασίσουν για τη διατήρηση ή όχι της παρούσας κατάστασης των νησιών ενώ, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η επικράτηση του «ναι» αναμένεται να είναι σχεδόν βέβαιη. Παρ'όλα αυτά, όμως, η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ δήλωσε ότι οι επιθυμίες των κατοίκων δεν σχετίζονται με το εδαφικό ζήτημα, ενώ δήλωσε επίσης ότι οι κάτοικοι των Νήσων Φώκλαντ «εμφυτεύθηκαν» στα νησιά με παρόμοιο τρόπο με τον εποικισμό της Νότιας Αμερικής, χωρίς, όμως, να υπάρχει κάποιος ήδη εγκατεστημένος αυτόχθονας πληθυσμός για να εκδιωχθεί. Ο Ντικ Σολ, μέλος του νομοθετικού σώματος των Νήσων Φώκλαντ, δήλωσε στο BBC: «Ελπίζω ότι, παρόλο που η κυβέρνηση της Αργεντινής μπορεί να μην μας ακούσει, ελπίζω ότι ο λαός...θα μας ακούσει, επειδή θεωρώ ότι πολλοί Αργεντίνοι δεν συμφωνούν με την κυβέρνηση», ενώ δήλωσε επίσης ότι ελπίζει ότι το αποτέλεσμα θα επιβεβαιώσει την αρχή της αυτοδιάθεσης και ότι θα στείλει ένα μήνυμα τόσο στη διεθνή κοινότητα όσο και στην Αργεντινή.

Οι Νήσοι Φώκλαντ απέχουν περίπου 12.700 χιλιόμετρα από τις βρετανικές ακτές και περίπου 75 λεπτά πτήσης με το αεροπλάνο από τη νότια Αργεντινή. Η Αργεντινή διεκδικεί τα νησιά από το 1833, λέγοντας ότι κληρονόμησε τα νησιά από την Ισπανία μετά την ανεξαρτησία της χώρας και ότι οι Βρετανοί εκδίωξαν τον τοπικό αργεντίνικο πληθυσμό ενώ, πιο πρόσφατα, οι Αργεντίνοι εισέβαλαν στα νησιά στις 2 Απριλίου 1982, καταλαμβάνοντας την πρωτεύουσα Στάνλεϊ, σηματοδοτώντας την έναρξη του Πολέμου των Φώκλαντς, στον οποίο σκοτώθηκαν 255 Βρετανοί και 650 Αργεντίνοι στρατιώτες.Πηγές