Μετάβαση στο περιεχόμενο

Νήσοι Φώκλαντ: Συντριπτική νίκη του "ναι" στο δημοψήφισμα για την παραμονή στο Ηνωμένο Βασίλειο

Checked
Από Βικινέα
Η σημαία των Νήσων Φώκλαντ.

13 Μαρτίου 2013

Το 99,8% των ψηφοφόρων στο δημοψήφισμα για την παραμονή των Νήσων Φώκλαντ στο Ηνωμένο Βασίλειο ψήφισαν υπέρ της παραμονής, με μόλις τρεις ψήφους κατά.

Συγκεκριμμένα, από τους 1.517 ψηφοφόρους, οι 1.513 ψήφισαν υπέρ της παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο ως υπερπόντιου εδάφους, τρεις ψήφισαν κατά και μία ψήφος ήταν λευκή, ενώ η συμμετοχή ξεπέρασε το 90%. Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο κυβερνήτης των Νήσων Φώκλαντ Νάιτζελ Χέιγουντ δήλωσε: «Προφανώς, μία σημαντική αρχή των Ηνωμένων Εθνών είναι το δικαίωμα των λαών για αυτοδιάθεση και δεν μπορεί κανείς να λάβει μια πιο ξεκάθαρη έκφραση της αυτοδιάθεσης του λαού από μία τόσο μεγάλη συμμετοχή και ένα τόσο μεγάλο ποσοστό υπέρ του "ναι"». Το μέλος του νομοθετικού σώματος των Νήσων Φώκλαντ Ντικ Σολ δήλωσε ότι ήταν ένα «πρωτοφανές αποτέλεσμα το οποίο θα στείλει το όσο το δυνατόν ισχυρότερο μήνυμα στον υπόλοιπο κόσμο για το δικαίωμά μας της αυτοδιάθεσης, ένα δικαίωμα για το οποίο πολεμήσαμε το 1982 και το οποίο τιμήσαμε απόψε», ενώ πρόσθεσε ότι «αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι αυτά τα νησιά ποτέ δεν ανήκαν στην Αργεντινή. Αυτό που είναι επίσης ξεκάθαρο σε εμένα εδώ, και από τα αποτελέσματα που ακούσαμε σήμερα, είναι ότι ποτέ δεν θα ανήκουν στην Αργεντινή».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε: «Ήμασταν πάντα ξεκάθαροι ότι πιστεύουμε στα δικαιώματα των κατοίκων των Νήσων Φώκλαντ να αποφασίσουν για το δικό τους μέλλον και να αποφασίσουν για τον δρόμο που θέλουν να πάρουν. Είναι σωστό ότι, στον 21ο αιώνα, αυτά τα δικαιώματα είναι σεβαστά. Όλα τα κράτη θα πρέπει να αποδεχτούν τα αποτελέσματα αυτού του δημοψηφίσματος και να υποστηρίξουν τους κατοίκους, καθώς συνεχίζουν να αναπτύσσουν το σπίτι τους και την οικονομία τους. Εύχομαι κάθε επιτυχία για την εκπλήρωση αυτού του στόχου».

Από την άλλη πλευρά, η δημοσιογράφος Σελίνα Αντρεάσι της εφημερίδας Argentina Independent δήλωσε ότι «Η πλειοψηφία του λαού εδώ συμφωνεί με την επίσημη θέση ότι το θέμα δεν είναι σχετικό με την αυτοδιάθεση και δεν είναι σχετικό με το αν οι νησιώτες θεωρούνται Βρετανοί ή όχι, αφού όλοι γνωρίζουν ότι το θέλουν και ότι θεωρούνται Βρετανοί. Το θέμα για τους περισσότερους ανθρώπους είναι αν η περιοχή είναι Αργεντίνικη ή Βρετανική, όχι οι ίδιοι οι άνθρωποι», ενώ η Κριστίνα Μπάρος, δημοσιογράφος της εφημερίδας Buenos Aires Herald δήλωσε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος «ήταν ένα ισχυρό πλήγμα και μεγάλα νέα για όποιον Αργεντίνο θεωρεί ότι τα νησιά Μαλβίνας ανήκουν στην Αργεντινή ή ότι οι νησιώτες που ζουν εκεί είναι ένας εμφυτευμένος πληθυσμός».

Παρατηρητές στο δημοψήφισμα ήταν εκπρόσωποι από χώρες όπως η Ουρουγουάη, η Χιλή και το Μεξικό, παρά την έκκληση της Αργεντινής να μην συμμετέχει κανένας εκπρόσωπος από χώρα της Νότιας Αμερικής, καθώς το καταδίκασε ως παράνομο και αυθαίρετο.



Πηγές