Μετάβαση στο περιεχόμενο

Το Big Ben θα σιγήσει για τέσσερα χρόνια

Από Βικινέα

21 Αυγούστου 2017

Οι κάτοικοι και οι τουρίστες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο Λονδίνο θα έχουν την ευκαιρία ν' ακούσουν σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, τους χτύπους του ρολογιού στο Big Ben πριν αυτό σιγήσει για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, καθώς θα διεξάγονται εργασίες συντήρησης του ρολογιού και της καμπάνας. Η προαναφερθείσα εξέλιξη δεν ικανοποίησε τους Άγγλους πολιτικούς, οι οποίοι ζητούν την επιτάχυνση των εργασιών.

Η ονομασία «Big Ben» χρησιμοποιείται για να προσδιορίσει την καμπάνα 13.7 τόνων της Βικτωριανής Εποχής. Οι εργασίες συντήρησης του μνημείου αναμένεται να κοστίσουν 29 εκατομμύρια λίρες (δηλ. 31.7 εκατομμύρια ευρώ) και να διαρκέσουν για τέσσερα χρόνια. Βρετανοί πολιτικοί εξέφρασαν τη δυσαρέσκεια τους για την απόφαση, αν και θα λειτουργεί ένας ηλεκτρικός μηχανισμός και θα υπάρχει πρόσβαση στη θέα μιας εκ των τεσσάρων οθόνων του μνημείου.

Η Πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, ζήτησε από τους εργολάβους να κάνουν ότι είναι δυνατόν για να μειωθεί ο χρόνος των εργασιών, καθώς θεωρείται πως η καμπάνα του μνημείου πρέπει να ηχήσει στις 29 Μαρτίου 2019, όταν θα ολοκληρωθεί η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Καθώς το μνημείο θεωρείται σύμβολο του έθνους, η Βουλή των Κοινοτήτων, η οποία ανέλαβε το έργο, ανακοίνωσε πως «θα γίνει προσπάθεια αναθεώρησης του χρονοδιαγράμματος», αν και οι βουλευτές παράλληλα διαβεβαιούν πως η καμπάνα δεν θα ηχήσει μέχρι το τέλος, ούτε καν τις νυχτερινές ώρες, καθώς οι εργασίες για διακοπή και επανέναρξη του μηχανισμού μπορούν να διαρκέσουν εώς και μισή μέρα.
Πηγές