Μετάβαση στο περιεχόμενο

Οι Βρετανοί ψήφισαν την έξοδο της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Από Βικινέα

24 Ιουνίου 2016

Οι Βρετανοί ψηφοφόροι ψήφισαν χθες την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε δημοψήφισμα που έλαβε χώρα από το πρωί μέχρι τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδος). Το 51.9% των Βρετανών ψήφισε το «Brexit», ενώ το 48.1% ψήφισε την παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο Ντέιβιντ Κάμερον, υποστηρικτής της παραμονής της Μεγάλης Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανακοίνωσε την παραίτηση του από τη θέση του Πρωθυπουργού, δηλώνοντας πως «είναι περήφανος που υπήρξε Πρωθυπουργός της Βρετανίας τα τελευταία έξι χρόνια», τονίζοντας πως «η οικονομία της χώρας είναι ισχυρή» και πως «η χώρα πρέπει να κινηθεί με νέα ηγεσία στην υλοποίηση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος».

Από την πλευρά τους, αρκετοί αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασαν τη θλίψη τους για την απόφαση του βρετανικού λαού. Σύμφωνα με αξιωματούχους, η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προχωρήσουν σε τρεις διαπραγματεύσεις: σχετικά με την έξοδο της Βρετανίας, τη συμβίωση με τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις συναλλαγές με τις χώρες που χάνει μετά την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πηγές