Μετάβαση στο περιεχόμενο

Βενεζουέλα: Διαδηλώτριες στους δρόμους υπέρ και κατά του Μαδούρο

Από Βικινέα

7 Μαΐου 2017

Εκατοντάδες διαδηλώτριες κατέβηκαν στους δρόμους της Βενεζουέλας για να διαδηλώσουν υπέρ και κατά της Κυβέρνησης του Νίκολας Μαδούρο. Από τη μια πλευρά, οι υποστηρικτές της Κυβέρνησης απαιτούν την άμεση λήξη των βίαιων επεισοδίων, ενώ από την άλλη, οι αντίπαλοι της Κυβέρνησης απαιτούν τη λήξη της καταστολής που υφίσταται αυτή τη στιγμή η Αντιπολίτευση.

Η Αντιπολίτευση οργανώνει διαδηλώσεις κατά της Κυβέρνησης από τις αρχές Απριλίου και ζητά την άμεση λήξη της «δικτατορίας Μαδούρο». Βουλευτές και στελέχη της Αντιπολίτευσης βρίσκονται στις πρώτες γραμμές των διαδηλώσεων, στις οποίες συμμετέχουν επίσης εκατοντάδες διαδηλώτριες (ντυμένες στα λευκά) που ακολουθούν τις πορείες μέχρι το κτήριο του Υπουργείου Εσωτερικών και Δικαιοσύνης (κέντρο του Καράκας).

Η Κυβέρνηση έδωσε διαταγή σε δυνάμεις του Στρατού και της Αστυνομίας να έχουν υπό τον έλεγχο τους τις κύριες κυκλοφοριακές αρτηρίες της πρωτεύουσας. Η Μαρία Κορίνα Ματσάντο, πρώην βουλευτής, δήλωσε πως «η Κυβέρνηση γνωρίζει πως φθάνει το τέλος της, γι' αυτό και οι ενέργειες καταστολής αυξάνονται και η καταστολή φθάνει σε πρωτοφανή επίπεδα».

Από την άλλη, η Άσια Βιγιέγκας, Υφυπουργός για την Ισότητα των Φύλων, ανακοίνωσε τη διεξαγωγή διαδήλωσης από γυναίκες που υποστηρίζουν την Κυβέρνηση. «Δεν θέλουμε να προχωρήσουμε σε πόλεμο, αλλά στοιχηματίζουμε υπέρ της ειρήνης στη χώρα μας». Η κρίση είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο (μέχρι στιγμής) 36 ανθρώπων, με τη διεθνή κοινότητα να απαιτεί λήξη της βίας και επιστροφή στο τραπέζι του διαλόγου.
Πηγές