Αυτοσυγκράτηση από την Τουρκία ζητά ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ

Από Βικινέα

3 Ιουνίου 2013


Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, επέκρινε τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές στη χώρα του λέγοντας ότι οδεύουν «χέρι-χέρι με τους τρομοκράτες» και επέρριψε την ευθύνη σε «εξτρεμιστικά στοιχεία» για τις πλέον βίαιες διαδηλώσεις των τελευταίων χρόνων, που πραγματοποιούνται επί τρεις μέρες στη Τουρκία.

Εδώ στην Ουάσιγκτον, ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, εξέφρασε ανησυχία για τις πληροφορίες περί υπερβολικής χρήσης βίας από μέρους της αστυνομίας στη Τουρκία και ζήτησε απ’ την Τουρκική κυβέρνηση να σεβαστεί την ελευθερία της έκφρασης και να επιδείξει αυτοσυγκράτηση. Επίσης ο κ. Κέρι παρότρυνε τους διαδηλωτές «να αποφύγουν κάθε πρόκληση βίας».

Η Εθνική Ένωση Γιατρών της Τουρκίας επιβεβαίωσε ότι 20χρονος άνδρας έχασε τη ζωή του όταν όχημα έπεσε πάνω σε πλήθος διαδηλωτών αργά τη Κυριακή το βράδυ. Πρόκειται για τον πρώτο θάνατο διαδηλωτή στο πλαίσιο των τελευταίων κινητοποιήσεων στη Τουρκία.

Σε δηλώσεις του προς δημοσιογράφους πριν αναχωρήσει για προγραμματισμένη περιοδεία στη Βόρεια Αφρική, ο κ. Ερντογάν απέρριψε τις διαδηλώσεις ως έργο εχθρών του μη θεοκρατικού χαρακτήρα της Τουρκίας και ατόμων που δεν δέχτηκαν ποτέ την νίκη του κόμματος του στις εκλογές. Επίσης απέρριψε τις παρομοιώσεις με την Αραβική Άνοιξη, λέγοντας ότι οι διαδηλωτές δεν χαίρουν της υποστήριξης του λαού, ενώ δεν έδωσε καμία ένδειξη ότι είναι διατεθειμένος να προβεί σε οποιονδήποτε συμβιβασμό.

Πάντως οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δηλώνουν ότι εκατοντάδες μέλη των δυνάμεων ασφάλειας και διαδηλωτές έχουν τραυματιστεί από την Παρασκευή που ξέσπασαν οι βιαιότητες. Η αστυνομία στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα χρησιμοποίησε δακρυγόνα και πάλι τη Δευτέρα το πρωί για να διαλύσει διαδηλωτές ορισμένοι απ’ τους οποίους κατευθύνονταν προς τα γραφεία του κ. Ερντογάν.

Σε αντίθεση με τα σχόλια του Τούρκου Πρωθυπουργού, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιούλ, έκανε έκκληση για ηρεμία τη Δευτέρα και υπεραμύνθηκε του δικαιώματος των πολιτών να διαδηλώνουν.
Πηγές