Αραβικός Σύνδεσμος: ο Μπασάρ αλ Άσαντ πρέπει να παραδώσει την εξουσία στον Αντιπρόεδρο

Από Βικινέα
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

23 Ιανουαρίου 2012

Οι Υπουργοί Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου ζήτησαν από τον Πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ Αλ Άσαντ, να παραδώσει την εξουσία στον Αντιπρόεδρο της Συρίας και να σχηματίσει Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, προκαταρκτικά πρόωρων βουλευτικών και προεδρικών εκλογών.

Ο Πρωθυπουργός του Κατάρ, Χαμάντ Μπιν Γιασσίμ Αλ Θανί, ανακοίνωσε το εν λόγω σχέδιο στο Κάιρο. Το σχέδιο προβλέπει επίσης έναρξη, από μέρους της Κυβέρνησης της Συρίας, εθνικού διαλόγου με την Αντιπολίτευση μέσα σε δύο εβδομάδες και τον σχηματισμό νέας Κυβέρνησης μέσα στους επόμενους δύο μήνες. Ο Χαμάντ Μπιν Γιασσίμ Αλ Θανί δήλωσε επίσης ότι «ο Αραβικός Σύνδεσμος θα προωθήσει την πρωτοβουλία του αυτή στο Συμβούλιο Ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών».

Πάντως τη Κυριακή η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι «θα αποσύρει τους παρατηρητές της από τη Συρία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αποτυχία της Κυβέρνησης της Συρίας να σεβαστεί σχέδιο του Αραβικού Συνδέσμου για τερματισμό της βίαιης δεκάμηνης καταστολής της εξέγερσης της Αντιπολίτευσης».

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, Πρίγκιπας Σαούντ αλ Φαϊσάλ, ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα, συμπεριλαμβανομένων και των συμμάχων της Συρίας, Ρωσία και Κίνα, «να ασκήσουν κάθε δυνατή πίεση στο Πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ, να εφαρμόσει το αρχικό σχέδιο του Αραβικού Συνδέσμου».Πηγές


Bookmark-new.svg