Μετάβαση στο περιεχόμενο

Απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Τουρκία

Από Βικινέα

16 Ιουλίου 2016

Χθες το βράδυ έλαβε χώρα απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος κατά της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία, η οποία φαίνεται πως έχει κατασταλεί.

Το πραξικόπημα ξεκίνησε λίγο μετά τις 22:30, όταν στην Άγκυρα ακούστηκαν οι πρώτοι πυροβολισμοί και τα αεροσκάφη της Αεροπορίας βρίσκονταν πάνω από τα κτήρια της πόλης. Οι πραξικοπηματίες κατέλαβαν διάφορα στρατηγικά σημεία, όπως τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ενώ απέκοψαν τη σύνδεση των Τούρκων πολιτών σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Twitter και το Facebook.

Παρά τις προσπάθειες τους, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετέφερε μέσω Skype και μέσω μηνυμάτων στα κινητά τηλέφωνα δηλώσεις που καλούσαν τον τουρκικό λαό να αψηφήσει τους στρατιωτικούς και να αντισταθούν στους δρόμους. Χιλιάδες Τούρκοι πολίτες βγήκαν στους δρόμους και προέβαλαν αντίσταση στα άρματα μάχης των στρατιωτικών.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος βάσει πληροφοριών ζήτησε άσυλο από το Βερολίνο και τη Ρώμη, κατέληξε στο Αεροδρόμιο «Ατατούρκ» στην Κωνσταντινούπολη, όπου πλήθος τον υποδέχθηκε ως θριαμβευτή. Στην Κωνσταντινούπολη, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως πίσω από το πραξικόπημα βρίσκεται ο αντίπαλος του, Γκιουλέν, ο οποίος εδώ και αρκετά χρόνια βρίσκεται στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ. Δήλωσε πως το πραξικόπημα κατεστάλη και πως οι πραξικοπηματίες θα τιμωρηθούν σκληρά, ανεξαιρέτως από τον θεσμό που εκπροσωπούν.

Στη γέφυρα του Βοσπόρου, η οποία ενώνει το ευρωπαϊκό και το ασιατικό κομμάτι της Κωνσταντινούπολης, οι πολίτες και οι αστυνομικοί συνέλαβαν διάφορους στρατιώτες, αφού οι τελευταίοι παραδόθηκαν. Σύμφωνα με εικόνες που προβάλουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, οι πολίτες κατέλαβαν τα άρματα μάχης και έβγαλαν αρκετές φωτογραφίες, ενώ ξεγύμνωσαν τους στρατιώτες και τους ξάπλωσαν στην άσφαλτο.

Μέχρι στιγμής, οι αστυνομικοί συνέλαβαν 1563 στρατιώτες, ενώ ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται στους 90, εκ των οποίων οι 41 είναι αστυνομικοί, οι 2 είναι στρατιώτες και οι υπόλοιποι 47 είναι άμαχοι πολίτες. Το Γενικό Επιτελείο κάνει λόγο και για ομήρους αξιωματικούς. Απ' αυτούς, μονάχα ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, Χουλουσί Ακάρ, απελευθερώθηκε. Αρκετοί στρατιωτικοί έχασαν ήδη τις θέσεις τους, αν και η καταστολή του πραξικοπήματος δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Σε Κύπρο και Ελλάδα, οι δυνάμεις ασφαλείας τέθηκαν σε επιφυλακή.

Οι διεθνείς ηγέτες προέβησαν σε δηλώσεις, λέγοντας πως ενημερώνονται στιγμή προς στιγμή για τις εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στην Τουρκία. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, καθώς και η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσαν πως στηρίζουν την κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ η Ρωσία έκανε λόγο για συνομιλίες με σκοπό την αποτροπή αιματοχυσίας.
Πηγές